Šri Lanka – biser Indijskog oceana

1.254,23 (9.450,00 kn)

 • Drzava: Šri Lanka
 • Prijevoz: Zrakoplov

Opis

Šri Lanka – aktivan odmor na biseru Indijskog oceana

Šri-Lankanska poslovica kaže kako mudrost može biti pronađena na putovanju. Nadajmo se da ćete ju i vi pronaći na ovom dalekom azijskom otoku uronjenom u Indijski ocean. Upustite se zajedno s nama u pustolovinu na nekadašnji Cejlon, koji danas nosi ime Šri Lanka, destinacija koja predstavlja  kombinaciju kulturne baštine, divljine, britanske kolonijalne ostavštine, prekrasnih krajolika i ljubaznih domaćina! Šri Lanku zovu i Suza Indije zbog geografskog položaja na karti svijeta.

Najkvalitetniji cimet na svijetu, plantaže čaja, najslađi ananas kojeg ste ikad kušali, samo su neka od iznenađenja koja vas ovdje očekuju.

TERMIN: 18. rujan- 27. rujan 2020.  

1.DAN,  ZAGREB – DOHA

Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let za Dohu, te nastavak leta za Colombo (Šri Lanka).

 1. DAN, DOHA- COLOMBO- WAIKKAL

Dolazak u Colombo, doček dobrodošlice prilikom kojeg ćete čuti pozdrav „ Ayubowan koji u prijevodu znači „Poživite dugo i budite zdravi“.

Slijedi vožnja prema Waikkalu. Prijava u hotel. Večera i noćenje.

 1. DAN, PINNAWALA- DAMBULLA

Dan ćemo započeti doručkom, nakon kojeg krećemo na putovanje prema Pinnawali u posjet sirotištu za slonove. Sirotište je to koje je nastalo 1975. godine i dom je više od 40 slonova, uključujući i bebe slonova koji su bili pronađeni napušteni u divljini. Cijela nastamba smještena je na plantaži kokosovih palmi površine gotovo 25 hektara pa se bebe slonovi slobodno kreću uokolo te ih možete fotografirati iz neposredne blizine kao i hraniti.

Nakon ovog jedinstvenog iskustva nastavljamo vožnju do hrama Dambulla, koji predstavlja najveći i najbolje očuvan kompleks špiljskih hramova na Šri Lanci. U špiljama Dambulle je oko 80 špiljskih hramova, od kojih je pet velikih, međusobno povezanih u tzv.Zlatni hram. Ukupno, u hramovima postoje 153 Budine statue, tri kipa kraljeva i četiri kipa bogova i boginja. Nakon posjeta hramu, povratak u hotel i večera. Noćenje.

 1. DAN: DAMBULLA – POLONNARUWA- SIGIRIYA- DAMBULLA

Nakon doručka, vožnja prema Polonnaruwe i razgled grada koji je bilo srednjevjekovno središte Šri Lanke. Posjet znamenitostima grada: spomenik Parakrama, Kraljevska palača, Audience Hall, Vata-da-ge, Thuparama, Rankoth Vehera, Kiri-Vehera, Gal-Vihara i mnogi drugi.

Nastavak vožnje prema Sigiryi, čije ime znači Lavlja stijena, a zapravo predstavlja monolitnu stijenu na kojoj se nalaze ruševine nekadašnje utvrđene palače kralja Kashyapa. Okružena je ostacima raskošne mreže vrtova i drugih građevina, zbog  čega je 1982. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Aziji. Lavlja stijena se smjestila na stijenama 200 metara iznad prašume s očaravajućim pogledom na okolinu. Na stijeni su bile sagrađene palače od kojih danas postoje još samo temelji, jer su bile građene od drva. Izgrađeno je više cisterni u kojima se skupljala kišnica. Cisterne su osiguravale dovoljno pitke vode za slučaj duže opsade. Povratak u hotel na večeru i noćenje.

 1. DAN: DAMBULLA – MATALE – KANDY

Nakon doručka, danas smo pripremili nastavak putovanja iz Dambulle prema vrtu začina – Spice Garden, u kojem ćete imati priliku vidjeti i saznati kako se uzgajaju i prerađuju poznati cejlonski cimet, kakao, papar, vanilija.

Posjetit ćemo i tvornicu batika i saznati na koji način se bojaju tkanine u više boja uporabom pčelinjeg voska. Kako se to na tkaninu prenese crte: pojedini se dijelovi prekriju vrućim voskom, umoče u hladnu boju, koja ne prodire na mjesta pokrivena voskom. Na kraju postupka, vosak se skida.

Slijedi nastavak vožnje do Kandija. Ime Kandy izvedeno iz singalškog što znači ”kraljevstvo na brijegu”. Kandy je zadnja prijestolnica kraljeva Šri Lanke, koji su vladali od 1592. do 1815. godine. Obilazak hrama Temple of the Tooth Relic -s relikvijom zuba Bude, koja se smatra najvrednijom relikvijom na Šri Lanci. Grad Kandy jedno je od najsvetijih mjesta za budiste Šri Lanke, zbog čega su njegovi spomenici upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine Azije 1988. godine. Predlažemo da ponesete odjeću bijele boje za ulazak u hram. Smještaj u hotel. Uživanje u tradicionalnom plesu. Večera i noćenje.

6.DAN:  KANDY – PERADENIYA – NUWARA ELIYA

Doručak, te vožnja prema Peradeniyju, gdje se nalazi Botanički vrt koji je izgrađen za odmor kralja Sinhala. Botanički vrt poznat je po svojoj kolekciji raznih vrsta orhideja, začinskog i ljekovitog bilja, cvijeća, palmi i ostalog drveća (ima više od 4000 vrsta bilja i drveća).

Putem ćemo posjetiti plantažu čaja i čuti kako se čaj prvi puta posadio 1824. godine upravo u botaničkom vrtu koji smo posjetili tog jutra, a bio je donešen iz Kine.

Nastavak vožnje prema Nuwara Eliyi kroz prekrasne krajolike, zelene doline i proplanke. Ovo je pokrajina najboljeg cejlonskog čaja, a zovu ju još i Mala Engleska, nalazi se na nadmorskoj visini iznad 1.800 m.  Gradić Nuwara Eliya je bio vrlo popularan tijekom britanske vladavine, čiji se utjecaj osjeća i danas. Smještaj u hotel, te večera i noćenje.

 1. DAN, NUWARA ELIYA – ELLA- NP YALA

Nakon doručka, vožnja do Elle i posjet Malom Adamovom vrhu (Little Adam’s Peak)- obližnjem  vrhu na koji se mogu popeti i neiskusni penjači. Početak staze je vrlo lagan, hoda se cestom i ne osjeća se preveliki uspon. Putem prevladavaju plantaže čaja. Ako se odlučite na uspon do vrha, doživjet ćete prekrasan pogled na plantaže, džunglu i lokalna naselja.

Nakon avanture penjanja na Mali Adamov vrh, nastavljamo s vožnjom prema Nacionalnom parku Yala, poznatom još pod nazivom Ruhunu, koji se smjestio na jugoistočnom dijelu Šri Lanke, u blizini grada Tissamaharama. Najposjećeniji je park i ujedno najbolje mjesto za vidjeti velike otočne sisavce. Krda slonova ovdje su čest prizor, a uz malo sreće naići ćete i na velikog leoparda. Jelen, divlja svinja, bivol, medvjed, majmuni, vjeverice, paunovi, krokodili i preko 130 vrsta ptica od kojih  26 endemskih, te 250 vrsta leptira tek su neki od stanovnika.

Fascinantno tropsko bilje koje se na nekim mjestima spaja u gustu prašumu stvorilo je idealno podneblje rijetkom životinjskom carstvu, a cijeli nacionalni park dodatno je ukrašen obalnim dijelom gdje duge pješčane plaže okružene blago obrubljenim brežuljcima ostavljaju dojam nekog drugog, nestvarnog svijeta. Park je podijeljen u pet područja, a samo je jedan otvoren za javnost. Nakon obilaska parka smještaj u hotel u blizini NP Yala. Večera i noćenje.

 1. DAN  YALA – GALLE

Nakon doručka, odlazak prema gradu Galle, povijesno najznačajnijem gradu Šri Lanke, koji je nekad bio glavna luka na otoku. Grad je bio središte nizozemske kolonijalne vlasti u Indijskom oceanu u 17. stoljeću, a veličanstvena utvrda Galle Fort (prostire se na više od 50 hektara), te nizozemski muzej i crkva svjedoče ovoj činjenici. Galle je jedan od vrlo dobro očuvanih gradova iz kolonijalnog doba u jugoistočnoj Aziji uvršten na popis zaštićene svjetske baštine. Nastavak vožnje prema ljetovalištu na obalama Indijskog oceana. Smještaj u hotel i noćenje u hotelu na obali oceana.

 1. DAN:  COLOMBO-DOHA

Doručak i odjava iz  hotela. Odlazak prema Colombu. Razgled grada, te vrijeme za kupovinu suvenira. Transfera do zračne luke u poslijepodnevnim satima. Prijava na let prema Dohi.

 1. DAN:  DOHA-ZAGREB

Nastavak leta prema Zagrebu. Zbog vremenske razlike i noćnog leta, dolazak u Zagreb u ranim jutarnjim satima. Završetak programa.

Cijena po osobi u dvokrevetnoj sobi: 9.450 kn

CIJENA PAKET ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • prijevoz zrakoplovom Zagreb – Doha – Colombo – Doha – Zagreb
 • smještaj u hotelima 4*  na osnovi polupansiona
 • sve razglede i ulaznice za lokalitete prema programu (sirotište slonova, Dambulla – hram u stijeni, Lavlja stijena, hramovi u Polonnaruwi, Kandy – budistički hram zuba,  Peradeniya Botanički vrt, plantaža čaja, NP Yala)
 • voditelja putovanja iz Zagreba
 • lokalnog vodiča na engleskom jeziku
 • organizaciju i pripremu putovanja
 • jamčevinu

CIJENA PAKET ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • zrakoplovne pristojbe 3.500 Kn – obavezna doplata po osobi (iznos je sklon  promjenama u trenutku izdavanja avio karte)
 • vizu za Šri Lanku 490 kn
 • usluga posredovanja pri izdavanju vize 100 kuna
 • doplatu za pristojbu na izlasku iz Šri Lanke
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače
 • dozvole za fotografiranje
 • putno zdravstveno osiguranje
 • osiguranje od otkaza putovanja
 • troškove osobne prirode
 • doplata za smještaj u jednokrevetnoj sobi: 1.680 kn po osobi  (obavezna doplata za putnike koji putuju sami)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Šri Lanka – biser Indijskog oceana”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)