↓ 29%

Kuba- najljepši otok koji su ljudske oči ikada vidjele

1.239,63 (9.339,99 kn)

Opis

KUBA- Najljepši otok koji su ljudske oči ikada vidjele!

Upravo je ovo napisao Kristofor Kolumbo kada je prvi put došao na Kubu 1492. godine.

Najveći karipski otok u obliku krokodila, prepun umjetnosti i glazbe koja izvire iz svakog kutka, kolonijalnog šarma, prekrasnih plaža s toplim morem i bijelim pijeskom, gastronomija koja ostavlja sve bez daha!

Prva javna Wi-Fi mreža otvorena je tek 2015. godine. Prije toga, pristup Wi-Fi-ju bio je ograničen samo na odabrane ljude, uglavnom vladine dužnosnike, liječnike i odobrene novinare. Internet još uvijek nije besplatan, a ne mogu se posjetiti sve web stranice.

Većina restorana je u vlasništvu vlade. Postoje i restorani u privatnom vlasništvu, pod nazivom Paladares. Paladaresi su često puno bolji u pogledu usluge i kvalitete hrane, pa ih je preporučljivo posjetiti kada vam se pruži prilika.

Na Kubi postoje dvije valute. Jedna za mještane (CUP), a druga je valuta za turiste (CUC). CUC je, također, poznat kao konvertibilni pesos.

Obrazovanje i medicinska njega besplatni su za kubanske građane. Kuba je poznata po tome što ima jednu od najboljih zdravstvenih usluga na svijetu.

Kuba ima 70 000 kvalificiranih liječnika. Čitava Afrika ima samo 50.000. Jeste li znali da imaju i najveći omjer liječnik / pacijent na svijetu? S više od 70.000 kvalificiranih liječnika, vlada čak šalje liječnike u inozemstvo. Procjenjuje se da kubanski liječnici u inozemstvu prinesu novac vrijedan 8 milijardi dolara, što izvoz liječnika čini vrijednijim od cijele turističke industrije.

Školovanje je, također, besplatno, a svoj djeci između šest i petnaest godina obavezno je pohađati školu.

Do 2008. godine, Kubancima nije bilo dopušteno posjedovanje mobitela. Isto vrijedi i za računala. Otkad se ovaj zakon promijenio, mnogi su mladići nabavili ili mobitel ili laptop. Kad god vidite ljude u parkovima kako sjede s telefonima u rukama, tu je mjesto gdje uz doplatu postoji i Wi-Fi.

Coca Cola se službeno ne prodaje na Kubi. Samo su dvije države na svijetu poznate po zabrani Coca Cole, a to su Kuba i Sjeverna Koreja. Coca-Cola je dostupna samo u nekim hotelskim trgovinama. No, ona postoji u lokalnoj verziji, nazvanoj Tukola.

Do 2011. godine na Kubi je postojala zabrana uvoza automobila. Automobili Kube svjetski su poznati, a popularna je turistička atrakcija vožnja u starim američkim automobilima. Mnogi od njih su iz pedesetih godina prije zabrane uvoza, a Kubanci su zbog zabrane uvoza rezervne dijelove nabavljali na razne načine i improvizirali popravak.

Kuba je dom čak devet mjesta pod UNESCO-vom zaštitom, od koji je Stara Havana najvjerojatnije i najpoznatija. Postoji, dakle, još osam koja treba istražiti, od kojih su dva prirodna nalazišta. Na popisu se nalaze i Trinidad, Viñales i Cienfuegos.

Prosječni Kubanac mjesečno zarađuje otprilike 20 USD, to je manje od jednog dolara dnevno.

Svako kubansko kućanstvo ima knjižicu s kojom idu u trgovinu i kupuju namirnice, tzv. Libreta. Proizvodi za koje je vlada utvrdila da su potrebni subvencioniraju se s nominalnim troškovima.

Vlada posjeduje i kontrolira sve radiodifuzne medije, uključujući TV i radio. Sloboda tiska ne postoji jer su svi mediji u vlasništvu i pod visokom kontrolom vlade. To uključuje TV, radio, novine itd.

Cijena javnog prijevoza je povoljna u usporedbi s turističkim autobusima i taksijem. Međutim, lokalni autobusi nisu namijenjeni turistima. Ne brinite, međutim, ako znate španjolski, bit će vam dobro i možete koristiti lokalne autobuse. Za ostale turiste, preporučuje se putovanje autobusima Viazul ili Taxi Colectivos.

Kubanske cigare poznate su kao najbolje cigare na svijetu. Iako pušenje loše utječe na vaše zdravlje, kubanske cigare i dalje imaju posebno mjesto u srcu mnogih ljudi. 90% kubanskih cigara prodaje se vladi, ostatak duhanskih vlasnika može prodati privatno.

Nekoliko dodatnih zanimljivih informacija o nevjerojatnoj Kubi koje sigurno niste znali:

 • Na Kubi je sniježilo samo jednom, u ožujku 1857. godine.
 • Državna vozila zakonski su dužna pokupiti sve autostopere.
 • Kuba je ponudila da će platiti dug Češke do 270 milijuna američkih dolara u cijelosti u rumu.
 • Balerine su ovdje vrlo popularne i potencijalno mogu zaraditi više od liječnika.
 • I muškarci i žene na Kubi moraju služiti dvije godine obveznog služenja vojnog roka između 17 i 28 godina.
 • Igra domina izuzetno je popularna na Kubi.
 • Prije dolaska Španjolaca, Kubu su naseljavala tri različita plemena američkog indijanskog naroda: Taíno (narod Arawak), Guanajatabey i Ciboney.
 • Kubanska revolucija započela je 1953. godine i vodio ju je Fidel Castro.

Program putovanja:

Grupni polasci: 28.12.-4.1.2021. i 24.04.2021. – 02.05.2021.

 1. dan, Zagreb – Havana

Okupljanje u zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava za let i polijetanje zrakoplova prema jednom od europskih gradova. Nastavak putovanja prema Havani. Po dolasku u Havanu, koja je uvrštena u svjetsku baštinu UNESCO-a od 1982. godine, transfer do hotela. Smještaj. Noćenje.

 1. dan, Havana

Nakon doručka, odlazak na cjelodnevni vođeni obilazak stare i nove Havane. U starom dijelu Havane (Havana Vieja) razgledat ćemo obnovljeni trg Plaza de Armas – srce grada, zatim El Templete, Mercaderes ulica, kapetanovu palaču, katedralni trg, zgradu Parlamenta, kazalište, Monserrate aveniju, Bacardi zgradu – kubanski turistički centar.

Posjet Ambos Mundos Hotelu, gdje je Ernest Hemingway boravio u sobi 511, i njegovim omiljenim mjestima La Bodeguita del Medio Restaurant (gdje će biti prilike za kušanje omiljenog mu koktela Mojita) i Floridita Restaurant Bar (svakako treba kušati Daiquiri). Odlazak do utvrde Morro odakle se pruža prekrasan pogled na cijeli grad. Slobodno vrijeme za ručak.

Nakon obilaska starog dijela Havane odlazimo cabrio odltimerima (fakultativno) na jednosatnu vožnju po Maleconu, Vedadu i ostatku Havane, nastavak razgleda moderne Havane: Trg Revolucije, Jose Marti’s Memorial, sveučilište, Vedado područje, Malecon, Miramar… Slobodno vrijeme za vlastite potrebe. Navečer preporučujemo odlazak na “Tropicana Cabaret Show”, svjetski poznatog gdje ćete uživati u fantastičnom glazbeno plesnom showu s preko 200 plesačica, plesača i pjevača i sve to pod zvjezdanim nebom (fakultativno). Noćenje.

 1. dan, Havana – Vinales

Nakon ranijeg doručka, odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet u dolinu Viñales  (UNESCO baština) u provinciji Pinar del Rio na zapadnom dijelu Kube, gdje raste najbolji svjetski duhan. Zaustavljanje na vidikovcu s kojeg puca pogled na dolinu i Mogote – specijalni oblik stijena iz kojih raste drveće i žbunje, zatim slijedi nastavak putovanja prema pokrajini Pinar del Rio – kratki posjet gradu koji uključuje i posjet tvornici cigara.

Spuštamo se u selo Viñales gdje ćemo otići na vidikovac koji ima pogled na dolinu Viñales, zatim ćemo obići “The Mural of the Prehistory” (Unesco baština), zdanje prapovijesti, “La Cueva del Indio” (indijanska špilja). Ručak u “Mural de la Prehistoria”. Večernji povratak u Havanu. Slobodno vrijeme ili posjet nekom kubanskom klubu sa živom glazbom, prema individualnim željama. Noćenje.

 1. dan, Havana – Girón – Cienfuegos  – Trinidad

Nakon doručka odlazak iz Havane prema Trinidadu. Na putu za Trinidad vidjet ćemo najljepšu plažu na otoku “Playa Larga” – plaža s bijelim pijeskom, zatim mjesto Guama u području Montemar parka, najvećeg parka na Kubi, na poluotoku Zapata, gdje ćemo posjetiti farmu krokodila, najvećeg uzgajališta autohtone kubanske vrste koja se uzgaja i pušta u prirodu radi očuvanja vrste.

Nastavak puta prema  Girónu te posjet “Playa Girón” muzeju, gdje se mogu vidjeti tenkovi i ostala oružja koja su sudjelovala u invaziji na Kubu u Zaljevu svinja. Odlazak u Cueva de los Peces i Punta Perdiz na ručak, nakon ručka pauza za kupanje, ronjenje (snorkeling).

Nastavak putovanja prema Cienfuegosu. Po dolasku u Cienfugos šetnja samim centrom grada, gdje ćemo vidjeti Tomás Terry kazalište, park Martí, šetalište Prado, Palacio de Valle, kulturno imanje i katedralu Bezgrešnog začeća. Nastavak putovanja za Trinidad. Dolazak u večernjim satima, smještaj. Slobodno vrijeme. Noćenje.

 1. dan, Trinidad – otok Iguana

Nakon doručka, odlazimo na fakultativni izlet s katamaranom na otok Iguana gdje ćemo po dolasku uživati u snorkelingu (ronjenju) u kristalno čistom moru prepunom  života i istražiti podmorni svijet, vidjeti šarene ribe i koralje. Uživat ćemo u morskim delicijama kao što su škampi, jastozi. Možemo se uputiti i u obilazak otoka na kojem obitavaju velike iguane. Povratak u Trinidad, slobodno vrijeme, predlažemo kupanje na plaži Ancon. Noćenje.

 1. dan, Trinidad

Nakon doručka odlazimo u razgled Trinidada, jednog od najljepših gradova Kube, koji odiše atmosferom kolonijalne ere. Osnovao ga Diego Velázquez de Cuéllar 1514., a pod zaštitom je UNESCO-a od 1988. godine. Proći ćemo kroz gradsku jezgru Trinidada i obići važnije znamenitosti, prošetati starim dijelom grada s kamenim popločenim ulicama, glavnim trgom, vidjet ćemo palače i zgrade iz kolonijalnog doba (The Plaza Mayor, Palacio de Cantero). U popularnom baru Canchánchara možemo uživati u odličnim koktelima.

Predlažemo posjet kuli “Manacas Iznaga” (tornju na kojega se potrebno popesti kako biste si mogli dočarati kako su nekada vlasnici farme kontrolirali svoje afričke robove koji su za njih radili, a prema jednoj priči čak kažu da je suprug svoju nevjernu ženu nadgledao s visoka) s pogledom na cijelu dolinu šećera. Povratak  u Trinidad. Slobodno vrijeme, noćenje.

 1. dan, Trinidad – Santa Clara – Havana

Nakon doručka odlazimo u gradić Santa Claru, ključnom gradu Kubanske revolucije gdje ćemo posjetiti mauzolej najpoznatijeg svjetskog revolucionara – Che Guevare, Memorijalni spomenik Che Guevare, Armored vlak, Loma de Capiro, Vidal Park. Ručak u lokalnom restoranu. Nastavak puta za Havanu, smještaj, slobodna večer, noćenje.

 1. dan, Trinidad – Havana (muzej Ernesta Hemingwaya)

Doručak, slobodno jutro ili odlazak taksijima (fakultativno) u dio grada zvan San Francisco de Paula i posjetiti „Finca Vigíu“ kuću, danas muzej na otvorenom, književnika Ernesta Hemingwaya u kojoj je živio od polovice 1939. godine pa sve do 1960. godine. Izvana se kroz prozore mogu vidjeti sobe koje su ostale netaknute, a u obližnjoj lučici njegov povijesni brod Pilar.

Transfer do zračne luke u Havani, prijava za let i polijetanje zrakoplova prema jednom od europskih gradova.

 1. dan, Havana – Zagreb

Nastavak putovanja prema Zagrebu. Po slijetanju u zračnu luku Franjo Tuđman završetak usluge.

Cijena po osobi u dvokrevetnoj sobi: 9.340 kn

Mogućnost doplate za fakultativne izlete, cijene su izražene po osobi: 700 kn za cjelodnevni izlet treći dan programa u pokrajinu Viñales, 600 kn za fakultativni izlet peti dan programa na otok Iguana. Prijava i uplata za fakultativne izlete vrši se isključivo prije putovanja.

CIJENA PUTOVANJA UKLJUČUJE:

zrakoplovnu kartu Zagreb- Havana- Zagreb, smještaj u hotelima na bazi usluge noćenja s doručkom, obroke prema programu, voditelja putovanja iz Zagreba, lokalne vodiče,  transfere tijekom izleta navedenih programom, transfere od/do zračne luke navedenih u programu.

CIJENA NE UKLJUČUJE:

Pristojbe zračnih luka 3.900 kn po osobi (iznos je podložan promjeni, te se utvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte), napojnice za lokalne vodiče, vozače, nosače prtljage, pića i obroke koji nisu navedeni u programu, troškove osobne prirode, putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja, turističku kartu 450 kuna po osobi (izdaje se prije putovanja).

 

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Kuba- najljepši otok koji su ljudske oči ikada vidjele”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)