Kuba-svakodnevni polasci

Cigare, rum, kokteli, duhan i šećerna trska, plantaže banana i manga, papaje, ananasa, kakaovca i drugih tropskih kultura, visoke palme i toplo plavo more, Fidel, ritmovi salse, neodoljiv noćni život – glavne su asocijacije na Kubu koju je 1492. godine otkrio Kristofor Kolumbo

Opis

Kuba – svakodnevni polasci

Federico Garcia Lorca je svojevremeno izjavio “Ako se izgubim, potražite me na Kubi”.

Ono što ćete ovdje zasigurno naučiti i čuti jest rečenica: “Relajate que estas en Cuba” – što bi u prijevodu značilo: “Opusti se, na Kubi si”. I doista, ovdje kao da je vrijeme stalo.

Cigare, rum, kokteli, duhan i šećerna trska, plantaže banana i manga, papaje, ananasa, kakaovca i drugih tropskih kultura, visoke palme i toplo plavo more, Fidel, ritmovi salse, neodoljiv noćni život – glavne su asocijacije na Kubu koju je 1492. godine otkrio Kristofor Kolumbo.

Oduševio ga je uzgoj i korištenje cigara koje su domoroci Indijanci pušili kroz cijev ili čak udisali na nos. Koristili su ga u medicinske svrhe i u religioznim ceremonijama. Ova biljka zelenih listova naraste čak do tri metra visine i zahtjevna je za uzgoj.

Kuba je najveći otok u Karipskome moru, izdužena poput krokodila u dužini od oko 1250 kilometara, smještena na strateški važnom položaju između Sjeverne i Južne Amerike. Od početka je kolonijalnog razdoblja bila okosnica brojnih španjolsko-britansko-američkih sukoba. Ono što Kubu čini jedinstvenom jest upravo spoj ljudi s četiri kontinenta: autohtoni Indijanci, afrički crnci, Španjolci i Kinezi.

Prevladava tropska klima, iako pušu i jaki vjetrovi pa je stoga jedan dio godine sušni (studeni-travanj), a drugi kišni (svibanj-listopad). Kuba je komunistička država, glavni je i najveći grad Havana, a puno toga ondje nosi prefiks “nacional”: od heroja, Josea Martija, do kraljevske palme koja je nacionalno drvo, juka je nacionalno povrće, a bejzbol nacionalni sport. Ovdje obitava i kolibrić, najmanja ptica na svijetu. Boje na kubanskoj zastavi su bijela, crvena i plava.

Na Kubi obitava i najmanja sova na svijetu i najmanji šišmiš, ali i čuveni puž “polimita”, tražen zbog proteina koji se koriste u kozmetičkoj industriji. Mango je pak toliko rasprostranjen da gotovo ne postoji dvorište koje nema barem jedno stablo manga, a najviše ga jedu svježeg. Donio ga je na Kubu 1782. godine uzgajivač Gervasio Rodriguez iz Indije, a u znak zahvale danas ulica u centru Havane nosi njegovo ime. Poslužuje se kao desert nakon obiteljskih večera.

Dugovječnost na Kubi nije rijetka pojava pa stoga postoji “Club 120”. Iako zvuči kao mjesto na kojem bi se uz dobru glazbu moglo uživati u rumu i cigarama, zapravo je riječ o klubu koji okuplja ljude koji imaju ambicije doživjeti 120 godina života. Osnovan je 25. rujna 2003. godine, a osnivač je profesor Eugenio Selman H. Abdo. Promoviraju čak šest aduta koji su tajna dugovječnosti Kubanaca – motivacija, prehrana, zdravlje, kretanje, kultura i okolina.

Svakako nemojte propustiti popiti voćni sok, kokosovo mlijeko i piňa coladu.
Možete birati hoćete li bezalkoholnu ili s rumom, dakako, i ona ima status nacionalnog pića. Krenete li od Havane prema Varaderu, na granici pokrajine Havana i pokrajine Matanzas, vrijedi zaustaviti se na mostu Bacunayagua. To je najduži i najveći kubanski most i upravo ondje probajte najbolju piňa coladu na otoku.

Večeri začinite pivom ili koktelima. Najpoznatije vrste piva su Cristal (cerveza preferida de Cuba) i Bucanero (fuerte). Želite li se osjećati hemingvejski, popijte daiquiri, možda baš u havanskom baru El Floridita. Možda će vaš izbor biti mojito ili Cuba libre.

PROGRAM PUTOVANJA :

  1. dan, ZAGREB – HAVANA

Dolazak u Zračnu luku Franjo Tuđman Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Polijetanje zrakoplova iz Zagreba prema jednom od europskih gradova, te nastavak leta za Havanu.

Po dolasku u Havanu, doček i asistencija lokalnog agenta. Prijevoz od zračne luke do hotela. Noćenje.

  1. dan, HAVANA

Doručak. Odlazak u razgledavanje Havane. Obilazak uključuje najistaknutije znamenitosti grada poput povijesne »Plaze de Armas« i katedrale. Prepustite se jedinstvenom ugođaju uskih kamenih uličica Stare Havane i kolonijalnih zdanja od kojih su neka izgrađena još u 16. stoljeću. Potom slijedi obilazak Muzeja revolucije i impresivnog Trga revolucije s poznatim Muralom Ernesta »Che« Guevare.

Nastavljate vožnju prema tvornici ruma gdje ćete se upoznati s načinom proizvodnje popularnog svjetski poznatog kubanskog pića te imati priliku kušati nekoliko različitih vrsta. Nakon vožnje promenadom »Malecon« uz more, uživat ćete u pogledu koji se pruža, gdje Kubanci rado provode svoje slobodno vrijeme, piju rum, plešu na ulicama, uživaju u životu.

Nakon ručka, odlazak u Cojimar i posjet kući Finca Vigia u kojoj je živio poznati američki pisac Ernest Hemingway. Unutrašnjost kuće ostala je netaknuta još otkad je Hemingway posljednji puta u njoj boravio. Navečer predlažemo posjet svjetski poznatom Cabaretu Tropicana koji se održava na otvorenom. Ovaj dinamični spektakl dočarava kubanski ples i glazbu kroz stoljeća, a u njemu sudjeluje više od 100 plesača. Noćenje.

  1. dan HAVANA – GUAMA – CIENFUEGOS

Doručak. Odlazak u obilazak tvornice cigara gdje ćete biti u mogućnosti vidjeti kako se ručno izrađuju cigare. Vožnja prema Guami gdje nastavljate brodom po rijeci kroz prašumu do Replike sela Taino Indijaca. Ručak u jednom od mjesnih restorana.

Nastavak puta do Cienfuegosa, kojeg nazivaju i »Biserom juga«, a karakteriziraju ga grandiozne palače i gospodarske kuće. Po dolasku u grad, smještaj u hotel i večera. Noćenje.

  1. dan CIENFUEGOS – SANTA CLARA – TRINIDAD – CIENFUEGOS

Doručak. Jutarnji obilazak Cienfuegosa te odlazak prema Santa Clari, posljednjem počivalištu »Che« Guevare. Posjetit ćete muzej posvećen njegovom životu te mauzolej. Zatim krećete prema Trinidadu, jednom od najbolje očuvanih kolonijalnih gradova u svijetu koji se nalazi i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

Šetnja gradom, ručak u restoranu, a potom obilazak romantičnog muzeja u kojem ćete se upoznati s načinom života i arhitekturom iz kolonijalnog razdoblja. Opustite se uz zvukove tradicionalne kubanske glazbe u Casi de la Trova, nakon čega ćete posjetiti La Canchancaru, kuću iz 18. stoljeća. Ovdje ćete imati priliku probati jedinstveni trinidadski rum–cocktail, pripravljen sa sokom od trske. Večera u elegantnom restoranu, iz kojeg se pruža divan pogled na zaljev Cienfuegos. Noćenje.

  1. dan CIENFUEGOS – PINAR DEL RIO – SIERRA DEL ROSARIO

Doručak. Razgledavanje Cienfuegosa, te vožnja prema pokrajini Pinar Del Rio, najvećem kubanskom proizvođaču duhana. Ručak putem. Predvečer stižete u hotel, večera. Noćenje.

  1. dan SIERRA DEL ROSARIO – DOLINA VINALES – SIERRA DEL ROSARIO

Doručak. Odlazak prema dolini Vinales. Izletnička tura brodićem kroz podzemni sustav vapnenačkih spilja, a potom ručak u lokalnom restoranu. Kasno poslijepodne povratak u hotel, večera u tipičnom seljačkom domaćinstvu – Goenaga. Noćenje.

  1. dan SIERRA DEL ROSARIO – LAS TERRAZAS – HAVANA

Nakon doručka, obilazak Las Terrazasa. Ručak te prijevoz do zračne luke u Havani. Polijetanje zrakoplova za jedan od europskih gradova. Noćni let.

  1. dan ZAGREB

Nastavak leta za Zagreb. Po slijetanju u Zagreb završetak usluge.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Kuba-svakodnevni polasci”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)