Šri Lanka – zemlja jedinstvenih otkrića i sretnih trenutaka- svakodnevni polasci!

986,13 (7.430,00 kn)

Možete li zamisliti mjesto na Zemlji gdje svega nedostaje osim ananasa, banana, jastoga i dragulja.
Jeste li znali da je plavi safir od 1404,49 karata iskopan upravo na Šri Lanci u Ratnapuri, a vrijednost mu je procijenjena na čak 101 mil usd.

 • Drzava: Šri Lanka
 • Prijevoz: Zrakoplov

Opis

Šri Lanka – zemlja jedinstvenih otkrića i sretnih trenutaka

Zemlja je ovo mala, a toliko različita. Prekrasna za spoznaju zašto su upravo-loving-kindness, compassion, equanimity & happiness- riječi koje najbolje opisuju Šri Lanku.

Šri Lanka, magični otok raznih boja, na kojem ne postoji izraz ”mala piva” budući da je pivo u bocama od 650 ml. Kokosova voda toliko je ljekovita, da se koristi umjesto natrijevog klorida za fiziološke otopine. Nacionalni sport je odbojka, iako ste zasigurno mislili da je to kriket. Budisti vjeruju da na Adamovom vrhu čak sam Buddha ostavio svoj otisak stopala.

Cejlonski čaj smatra se najčišćim na svijetu, a po izvozu čaja su četvrti na svijetu. Domovina je cimeta, čak 80% svjetske količine cimeta dolazi upravo sa Šri Lanke.

Šri Lanka ima jednu od najstarijih zastava na svijetu, na njoj je zlatni lav s mačem koji predstavlja nezavisnost. Šri Lanka zauzima prvo mjesto po pismenosti u jugoistočnoj Aziji.

S obzirom na bogatstvo vode i brojnih vodopada, većina struje na Šri Lanci dolazi od hidroenergije.

Zemlja je neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva stekla 1948. godine, a sve do 1972. se zvala Cejlon kad je promijenila ime u današnje.

MOGUĆI POLASCI: SVAKI DAN!

1.DAN: ZAGREB – DOHA ili ISTANBUL

Dolazak putnika u Zračnu luku Franjo Tuđman Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Prijava na let za Dohu ili Istanbul, te nastavak leta za Colombo (Šri Lanka).

 1. DAN: DOHA ili ISTANBUL- COLOMBO- DAMBULLA

Dolazak u Colombo, doček dobrodošlice prilikom kojeg ćete čuti pozdrav „Ayubowan koji u prijevodu znači „Poživite dugo i budite zdravi“.

Slijedi vožnja prema Pinnawali u posjet sirotištu za slonove, koje je nastalo 1975. godine i dom je više od 40 slonova, uključujući i bebe slonova pronađenih u divljini. Cijela nastamba smještena je na plantaži kokosovih palmi površine gotovo 25 hektara. Bebe slonovi slobodno se kreću uokolo te ih možete fotografirati iz neposredne blizine. Prijava u hotel u Dambulli. Večera i noćenje.

 1. DAN: DAMBULLA-SIGIRIYA-MINNERIYA- DAMBULLA

Dan ćemo započeti doručkom, nakon kojeg krećemo na putovanje prema Sigiryi, čije ime znači „Lavlja stijena, a zapravo predstavlja monolitnu stijenu na kojoj se nalaze ruševine nekadašnje utvrđene palače kralja Kashyapa. Okružena je ostacima raskošne mreže vrtova i drugih građevina, zbog  čega je 1982. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Aziji.Lavlja stijena  se smjestila na stijenama 200 metara iznad prašume s očaravajućim pogledom na okolinu. Na stijeni su bile sagrađene palače od kojih danas postoje još samo temelji, jer su bile građene od drva. Izgrađeno je više cisterni u kojima se skupljala kišnica. Cisterne su osiguravale dovoljno pitke vode za slučaj duže opsade.

U nastavku dana odlazak do Nacionalnog parka Minneriya i aktivnost koja slijedi je safari džipovima. Ovo je područje jedinstveno na otoku. U Nacionalnom parku obitava preko 200-injak slonova, bivola, divljih svinja, medvjeda, leoparda, krokodila, 25 vrsti reptila, 160 vrsta ptica, 26 vrsta riba, 78 vrsta leptira, koji su službeno registrirani kao zaštićene vrste ovog Nacionalnog parka. Nakon uživanja i šetnje netaknutom prirodom, udisanju čistog zraka u šumskom dijelu Nacionalnog parka, povratak u hotel na večeru i noćenje.

 1. DAN: DAMBULA- MATALE- KANDY

Nakon doručka, odjava iz hotela, te vožnja do hrama Dambulla, koji predstavlja najveći i najbolje očuvan kompleks špiljskih hramova na Šri Lanci. U špiljama Dambulle je oko 80 špiljskih hramova, od kojih je pet velikih, međusobno povezanih u tzv.Zlatni hram. Ukupno, u hramovima postoje 153 statue Buddhe, tri kipa kraljeva i četiri kipa bogova i boginja.

Nakon posjete hramu, nastavak putovanja iz Dambulle prema vrtu začina – Spice Garden, u Mataleu, u kojem ćete imati priliku vidjeti i saznati kako se uzgajaju i prerađuju poznati cejlonski cimet, kakao, papar, vanilija. Posjetit ćemo i tvornicu batika i saznati na koji način se bojaju tkanine u više boja uporabom pčelinjeg voska. Kako se to na tkaninu prenese crte: pojedini se dijelovi prekriju vrućim voskom, umoče u hladnu boju, koja ne prodire na mjesta pokrivena voskom. Na kraju postupka, vosak se skida.

U nastavku današnjeg dana, odlazimo i do Kandija. Ime Kandy izvedeno iz singalškog što znači ”kraljevstvo na brijegu”. Kandy je zadnja prijestolnica kraljeva Šri Lanke, koji su vladali od 1592. do 1815. godine. Obilazak hrama Temple of the Tooth Relic s relikvijom zuba Buddhe, koja se smatra najvrednijom relikvijom na Šri Lanci. Grad Kandy jedno je od najsvetijih mjesta za budiste Šri Lanke, zbog čega su njegovi spomenici upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine Azije 1988. godine. Predlažemo da ponesete odjeću bijele boje za ulazak u hram, kao i odjeću koja prekriva ramena i koljena. Prijava u hotel u Kandyju. Uživanje u tradicionalnom plesu. Večera i noćenje.

5.DAN:  KANDY – PERADENIYA – NUWARA ELIYA

Doručak, te vožnja prema Peradeniyju, gdje se nalazi Botanički vrt koji je izgrađen za odmor kralja Sinhala. Botanički vrt poznat je po svojoj kolekciji raznih vrsta orhideja, začinskog i ljekovitog bilja, cvijeća, palmi i ostalog drveća (ima više od 4000 vrsta bilja i drveća).

Putem ćemo posjetiti plantažu čaja i čuti kako se čaj prvi puta posadio 1824. godine upravo u botaničkom vrtu koji smo posjetili tog jutra, a bio je donešen iz Kine. Izvoz je započeo 1873. godine u London.

Nastavak vožnje prema Nuwara Eliyi kroz prekrasne krajolike, zelene doline i proplanke. Ovo je pokrajina najboljeg cejlonskog čaja, a zovu ju još i Mala Engleska, nalazi se na nadmorskoj visini iznad 1.800 metara.  Gradić Nuwara Eliya je bio vrlo popularan tijekom britanske vladavine, čiji se utjecaj osjeća i danas. Smještaj u hotel, te večera i noćenje.

 1. DAN: NUWARA ELIYA

Nakon doručka, vožnja do hotel na plaži. Smještaj i slobodno vrijeme za uživanje u pješčanoj plaži, bazenu u hotelu, šetnji. Večera. Noćenje.

 1. DAN:  COLOMBO-DOHA ili ISTANBUL

Doručak i odjava iz  hotela. Odlazak prema Colombu. Razgled grada, te vrijeme za kupovinu suvenira. Transfer do zračne luke u poslijepodnevnim satima. Prijava na let prema Dohi ili Istanbulu.

 1. DAN:  DOHA ili ISTANBUL-ZAGREB

Nastavak leta prema Zagrebu. Zbog vremenske razlike i noćnog leta, dolazak u Zagreb u ranim jutarnjim satima. Završetak programa.

Cijena po osobi u dvokrevetnoj sobi: 7.430 kn

CIJENA PAKET ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • prijevoz zrakoplovom Zagreb – Colombo – Zagreb
 • smještaj u hotelima 4*  na osnovi polupansiona
 • sve razglede i ulaznice za lokalitete prema programu (sirotište slonova, Dambulla – hram u stijeni, Lavlja stijena, Kandy – budistički hram zuba, Peradeniya Botanički vrt, plantaža čaja)
 • lokalnog vodiča na engleskom jeziku
 • organizaciju i pripremu putovanja
 • jamčevinu

CIJENA PAKET ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • zrakoplovne pristojbe 3.500 kn – obavezna doplata po osobi (iznos je sklon  promjenama u trenutku izdavanja aviokarte)
 • vizu za Šri Lanku cca. 490 kn
 • usluga posredovanja pri izdavanju vize 100 kuna
 • doplatu za pristojbu na izlasku iz Šri Lanke
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače
 • dozvole za fotografiranje
 • putno zdravstveno osiguranje
 • osiguranje od otkaza putovanja
 • troškove osobne prirode
 • doplata za smještaj u jednokrevetnoj sobi: 1.680 kn po osobi  (obavezna doplata za putnike koji putuju sami)

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Šri Lanka – zemlja jedinstvenih otkrića i sretnih trenutaka- svakodnevni polasci!”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)