Studij u SAD-u

Pošalji upit

Opis

SAD jedna od država sa najkvalitetnijim visokim obrazovnim institucijama sa oko 20 milijuna studenata. “Ivy League” sveučilišta su najpoznatija i zahtjevaju višegodišnju pripremu i odlične rezultate iz srednje škole. Državni fakulteti su također odlična i puno povoljnija opcija od privatnih fakulteta. Nakon dvije završene godine moguć je prijelaz na neki od američkih sveučilišta radi nastavka školovanja i stjecanja diplome. Američki fakulteti su najskuplji na svijetu, ali također nude i velik broj akademskih i sportskih stipendija koje pokrivaju dio troškova obrazovanja.

Nakon četverogodišnjeg studija u SAD-u student dobiva BA ili BSc. titulu. Bachelor of the Arts (BA) je titula koju nose studenti koji su završili prvenstveno studije društvenih i humanističkih znanosti. Bachelor of Science (BSc/BS) nose najčešće studenti koji su završili znanstvene ili tehničke studije.

Za studij u SAD-u, kao i za studij na engleskom jeziku u većini država na svijetu, potrebno je položiti IELTS ili TOEFL ispit. Ispit je moguće položiti u Zagrebu, a pripreme za ispit i polaganje je moguće obaviti i u nekoj od renomiranih partner škola u Irskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Kanadi ili Australiji. Većina fakulteta priznaje i IB program školovanja na engleskom jeziku.

Također je potrebno položiti SAT koji se sastoji od dva dijela: SAT Reasoning (čitanje, pisanje i matematički dio) i SAT Subject tests koji se sastoji od predmeta koje traži fakultet na koji se student prijavljuje. Sve informacije o polaganju su dostupne na stranici Collegeboard, organizacije koja provodi testiranje.

Osnovna dokumentacija potrebna za prijavu na fakultet u SAD-u:
  • Prevedene i ovjerene srednjoškolske svjedodžbe
  • Položeni SAT ispiti
  • IELTS ili TOEFL ispit položen iznad praga propisanog od strane fakulteta
  • prijavnica
  • motivacijsko pismo
  • preporuka profesora
  • dodatna dokumentacija na zahtjev fakulteta

Pošalji upit

Fields marked with an * are required

Pravila o zaštiti Vaših podataka provjerite ovdje.

preloader