Velika Britanija

Studij u Velikoj Britaniji uz kredit britanske vlade

Studiranje u Velikoj Britaniji uz kredit britanske vlade je mogućnost koja se nudi svim građanima EU, pa tako i Hrvatima koji nisu već u Hrvatskoj završili studij na istoj razini. Iskoristite priliku i studirajte na nekom od britanskih sveučilišta koji pripadaju drugom nakvalitetnijem obrazovnom sustavu na svijetu.

Nikad povoljniji studentski kredit britanske vlade

TOP RAZLOZI ZAŠTO ODABRATI VELIKU BRITANIJU:

 1. jedan od najstarijih i najboljih obrazovnih sustava na svijetu
 2. preko tisuću preddiplomskih i diplomskih programa
 3. kombinacija studijskih programa
 4. mogućnost “Placement year” odnosno integrirane prakse
 5. najsuvremenija tehnologije i oprema
 6. zagarantiran smještaj na prvoj godini studija
 7. mogućnost rada uz studij
 8. naglasak na projektima, seminarima i timskom radu
 9. studij na engleskom jeziku
 10. podrška studentskih službi i mentorstvo

 

OPĆE INFORMACIJE O VELIKOJ BRITANIJI:

 • jedna od najmoćnijih ekonomija u svijetu
 • Oxford i Cambridge su najstarija sveučilišta u engleskom govornom području
 • inovativni i tržištu prilagođeni studijski programi
 • gdje god da se nađete u Velikoj Britaniji, more nije udaljeno više od 120 km od vas
 • broji više od 130 sveučilišta
 • “London Tube” jedna je od najstarijih podzemnih željeznica u svijetu
 • multikulturalna zemlja čiji stanovnici uz engleski pričaju 300 jezika
 • visoka stopa zaposlenja nakon studija (preko 96 % studenata se zaposli u roku 6. mjeseci nakon diplomiranja)

Financiranje studija u Velikoj Britaniji

 

UVJETI ZA PRIJAVU:

 1. maturanti – državna matura
 2. bitan prosjek ocjena na državnoj maturi
 3. motivacijsko pismo na engleskom jeziku
 4. jedna akademska preporuka
 5. položen IELTS (ili drugi priznati standardizirani test)
 6. za master relevantan preddiplomski studij
 7. za master plus radno iskustvo u struci
 8. kod art fakulteta obavezno priložiti portfolio

 

Ulaskom Hrvatske u EU Velika Britanija postala je najpopularnije odredište hrvatskih studenata zahvaljujući umanjenim iznosima školarina i mogućnosti dobivanja studentskog zajma. Bez obzira na Brexit, svim EU studentima koji upisuju studij u Engleskoj i Walesu na jesen 2019. godine zagarantirane su snižene školarine i mogućnost primanja studentskog zajma za pokrivanje troškova školarina za cijelo vrijeme trajanja studija. Školarine iznose 9 000 do 9 250 britanskih funti godišnje za preddiplomski studij te od 5 000 do 15 000 britanskih funti godišnje za diplomski studij.

 

Preddiplomski studiji traju tri godine, a ponekad postoji i mogućnost produžetka studija za jednu godinu tzv. sandwich godinu. Za vrijeme sandwich godine studenti odrađuju praksu i prikupljaju iskustvo na svom području studija ili odlaze na studentsku razmjenu na jedno od partnerskih sveučilišta diljem svijeta. Prijave za preddiplomske studije odvijaju se putem UCAS sustava, za koji je IntegralEdu službeni upisni centar, a preporučeni rok za slanje prijave je 15. siječnja zadnje godine srednje škole. Prijava je moguća i nakon 15. siječnja, no tada će sveučilišta pogledati prijavu samo ako je još uvijek ostalo slobodnih  mjesta na željenom studijskom programu.

 

Diplomski studiji traju jednu godinu, odnosno 12 mjeseci.  Prijave za diplomske studije traju tijekom čitave godine, no idealno vrijeme za poslati prijavu je kroz veljaču-ožujak zadnje godine preddiplomskog studija.

EU studenti u Velikoj Britaniji mogu raditi uz studij i to do 20 sati tjedno. Britanska sveučilišta pobrinula su se studentima omogućiti i što bolje uvjete smještaja, tako da većina sveučilišta nudi svojim studentima smještaj unutar sveučilišnog kampusa. Brojna sveučilišta čak se i obvezuju osigurati smještaj na kampusu studentima prve godine ako se prijave na vrijeme.

U odabiru pravog sveučilišta, studenti osim samog ranga sveučilišta moraju uzeti u obzir i njegov geografski položaj. Neki vole užurbanost i blještavilo Londona, dok drugi više vole prijateljsko i mirnije okruženje kao što je Coventry. Trenutačno ne postoji kutak Engleske ili Walesa u kojem nema hrvatskih studenata koji su se odlučili iskoristiti sve povlastice članstva u EU.

 

I VI MOŽETE STUDIRATI U VELIKOJ BRITANIJI

 

Velika Britanija se može pohvaliti velikim brojem sveučilišta s visokim standardima koje postavljaju i visoko su rangirani svuda u svijetu.

Prema najnovijim istraživanjima, najboljih deset sveučilišta u Velikoj Britaniji za 2012. godinu su:

UNIVERSITY OF  CAMBRIDGE – Sveučilište koje je prije 3 godine napunio 800 godina i do sada je ‘stvorio’88 Nobelovaca. Jedan je od vodećih akademskih centara u svijetu. U okviru ovog Sveučilišta moguće je studirati na preko 150 različitih fakulteta i visokoobrazovnih institucija. O svim mogućnostima koje ovo Sveučilište nudi možete se informirati na: www.cam.ac.uk

UNIVERSITY OF  OXFORD –  Sveučilište koji se smatra prvim Sveučilištem na engleskom govornom području. Na ovom Sveučilištu studira oko 20 000 studenata  iz više od 140 zemalja svijeta. Ovo sveučilište ostvaruje međunarodnu suradnju s mnogim fakultetima u svijetu i ima vodeću ulogu u organiziranju konferencija, seminara i promoviranju novih  metoda istraživanja i usavršavanja, kako predavača, tako i studijskih programa.

O svim mogućnostima koje ovo Sveučilište nudi možete se informirati na: www.thecompleteuniversityguide.co.uk/oxford

IMPERIAL COLLEGE LONDON – Jedan od najpriznatijih Sveučilišta, izuzetno visoko rangiran kada je u pitanju kvaliteta istraživačkih programa koji se tiču globalnog zdravlja, klimatskih promjena, istraživanje energetskih resursa itd. Po pitanju stručnosti predavačkog osoblja,  na bodovnoj listi za ocjenjivanje stručnosti, od mogućih 24, njihovi bodovi se kreću od 21-24. Uz programe za znanstvena istraživanja, na fakultetima postoje i odlični programi za osnovne i postdiplomske studije.

Detaljnije o Sveučilištu na: www.thecompleteuniversityguide.co.uk/imperial-college-london

LONDON SCHOOL OF ECONOMICS – Ovo Sveučilište nudi oko 40 različitih studijskih programa iz područja društvenih znanosti. Ako ste zainteresirani za ekonomiju, političke znanosti, povijest, menadžment, financije, međunarodne odnose, sociologiju, pravo, neki od fakulteta ovog Sveučilišta su pravo mjesto za vas.

Pored visokog kvaliteta nastavnih sadržaja i iskusnih, svjetski priznatih predavača, mogu se pohvaliti i činjenicom da je 16 dobitnika Nobelove nagrade za mir, književnost i ekonomiju poteklo upravo iz ove obrazovne institucije. Više o Sveučilištu pročitajte na: www.thecompleteuniversityguide.co.uk/london-school-of-economics

DURHAM UNIVERSITY – Nakon Oxforda i Cambridgea ovo je najstarija obrazovna institucija u Engleskoj.  Fakulteti na ovom Sveučilištu nude preko 200 obrazovnih programa za osnovne studije iz područja umjetnosti, povijesti, kemije, geografije, teologije, arheologije itd. Fakulteti su izuzetno dobro opremljenu suvremenim računalnim dvoranama i veoma bogatim knjižnicama.

Više informacija potražite  na: www.thecompleteuniversityguide.co.uk/durham

UNIVERSITY OF  ST ANDREWS – Najstarije Sveučilište u Škotskoj, preporuča se za studiranje umjetnosti i društvenih znanosti: www.thecompleteuniversityguide.co.uk/st-andrews

UNIVERSITY COLLEGE LONDON – Treći po starosti u Engleskoj. Mnogi svjetski poznati političari, muzičari, pisci, naučnici, inženjeri, umjetnici, arhitekti, dizajneri, novinari su studirali upravo na ovom Sveučilištu: www.thecompleteuniversityguide.co.uk/university-college-london

UNIVERSITY OF WARWICK – Sveučilište s izuzetno dobrom reputacijom. Veliki izbor fakulteta za studiranje umjetnosti, medicine, društvenih i prirodnih znanosti: www2.warwick.ac.uk

LANCASTER UNIVERSITY – Ovo Sveučilište je prvo u zemlji po kvaliteti studiranja iz područja fizike; svrstava se u tri najbolja iz područja biomedicine, umjetnosti i dizajna (u što spadaju glazba, kazalište, film i mediji); ubraja se u prvih pet u području sociologije i menadžmenta: www.thecompleteuniversityguide.co.uk/lancaster

UNIVERSITY OF BATH – Za studiranje umjetnosti, medicine, društvenih i prirodnih znanosti, ovo Sveučilište također može biti sjajna opcija: www.thecompleteuniversityguide.co.uk/bath

Prijedlozi za upis na magistarske/ diplomske studije po područjima: www.study.efors.eu/en

Kako se upisati na fakultet u Velikoj Britaniji?

Prije nego što se odlučite za odgovarajući fakultet na sveučilištima u Velikoj Britaniji, potrebno je dobro razmotriti njihovu ponudu.

Na portalu  Education UK www.educationuk.org možete saznati sve o smjerovima, lokacijama fakulteta, mogućim stipendijama. Veoma je važno da prilikom odabira fakulteta na koji se želite javiti, obratite pažnju na datume i rokove prijava.

Također je važno da na vrijeme steknete diplomu nekih od Cambridgeovih ESOL i IELTS ispita, s obzirom da će za studiranje na engleskom jeziku biti potreban certifikat o posjedovanju određenog nivoa znanja tog jezika.

Na stranicama konkretnog fakulteta možete naći informacije o uvjetima upisa i neophodnim kvalifikacijama koje se od kandidata očekuju.

Prijavni formular za konkuriranje na studije za nekoliko ili samo neki od fakulteta možete preuzeti na stranici UCAS-a.

Ovo je organizacija koja se bavi omogućavanjem budućim studentima da lakše dođu do najvažnijih informacijama o načinu prijave za studije na fakultetima u cijeloj UK. Na njihovoj internet prezentaciji: www.ucas.com možete preuzeti formular za prijavu na najviše 6 različitih fakulteta, osim ako se ne odlučite za medicinu, stomatologiju ili veterinu.

U tom slučaju, u skladu sa zakonom, moguće je prijaviti se za samo četiri. Na njihovoj stranici možete pronaći i video materijal sa detaljnim instrukcijama za prijavu na engleskom jeziku: www.play.buto.tv/SRy8X

Sve o dokumentima potrebnim za upis na osnovne studijske programe možete dobiti na stranici British Council-a u Hrvatskoj na: http://www.britishcouncil.hr/hr/study-uk/uk-universities

Sve o proceduri prijavljivanja na diplomske i doktorske studije na: http://www.educationuk.org/A-UK-education/ways-to-study-in-the-uk/UK-postgraduate-study 

Koliko košta studiranje  u Velikoj Britaniji?

Cijene školarina variraju ovisno o instituciji i obrazovnom programu.

Osnovni programi: od 4 000 do 12 000 funti godišnje.

Umjetnički programi: od 7 000 do 9 000 funti godišnje.

Znanstveni programi: od 7 500 do 12 000 funti godišnje.

Medicinski programi: od 10 000 do 21 000 funti godišnje.

Vize za studiranje u Velikoj Britaniji

Kao i za većinu zemalja Europe, i za studiranje u Velikoj Britaniji je potrebna studenstka viza.

Informacije koje se tiču rokova upisa i neophodnosti posjedovanja diploma o Vašem dosadašnjem obrazovanju možete potražiti na internet stranici Nacionalne agencije Ujedinjenog Kraljevstva www.naric.org.uk. Ova agencija pruža usluge informiranja, stručnog savjetovanja u vezi akademskih poslovnih vještina i kvalifikacija kandidata.

Smještaj u Velikoj Britaniji

Svako  Sveučilište u  Velikoj Britaniji stranim studentima nudi mogućnost smještaja u studentskim domovima koje se nalaze na samom sveučilištu.

U tim domovima se godišnje smjesti više tisuća stranih studenata i oni su sjajna mjesta za upoznavanje novih prijatelja i proživljavanje najzanimljivijih studentskih iskustava.

Cijene smještaja se kreću najčešće od 60 do 120 funti tjedna, ali naravno ima i skupljih smještaja. Linkove za studentske domove možete pronaći na: www.foreignstudents.com

Tijekom studija u Velikoj Britaniji možete i raditi: www.educationuk.org

Stipendije za studiranje u Velikoj Britaniji

Ukoliko želite studirati na nekom od prestižnih  Sveučilišta u  Velikoj Britaniji, kao financijsku pomoć za svoje studiranje možete razmotriti neku od stipendija koje su dostupne stranim studentima, koji se upisuju na različite studijske programe, kao i na različiti stupanj studija.

CHEVENING STIPENDIJA – Namijenjena je stranima studentima koji upisuju postdiplomske studije.  Ovaj program vodi British Council, a financira ga Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije. Sve informacije o stipendiji možete naći na: http://www.educationuk.org/ 

HEVENING – WEIDENFELD.  Ukoliko ste student Sveučilišta u Oxfordu, postigli ste izvanredne rezultate u dosadašnjem školovanju, možete konkurirati za ovaj program stipendiranja. Detaljnije informacije na: www.bsg.ox.ac.uk/chevening-weidenfeld-scholarships

STIPENDIJE SVEUČILIŠTA U CAMBRIDGEU – Svi oni koji se prijave za neki od studijskih programa na fakultetima ovog Sveučilišta, mogu se prijaviti i za stipendiju. Sveučilište u Cambridgeu uz stipendije za osnovne i postdiplomske studije, i stipendije za znanstvene radove. Sve infromacije o rokovima i uvjetima: www.cam.ac.uk/admissions/funding

STIPENDIJE SVEUČILIŠTA U OXFORDU – Ako se odlučite za neki od oxfordskih fakulteta, također se možete prijavit za neku od njihovih stipendija. Sve o njihovim uvjetima i načinu prijave pogledajte na:www.ox.ac.uk/feesandfunding

LONDON SCHOOL OF ECONOMICS stipendije su također dostupne studentima na osnovnim i postdiplomskim programima. www2.lse.ac.uk/intranet/students/moneyMatters/financialSupport/Home.aspx

UNIVERSITY COLLEGE LONDON (UCL) STIPENDIJE – Ukoliko ste student sa izuzetnim akademskim potencijalima, ovo je stipendija za koju se trebate prijaviti. Sve potrebne informacije o uvjetima za prijavu potražite na: www.ucl.ac.uk/prospective-students

 

Studentski zajmovi u UK

Kampanja za prijavu za studentski kredit u Velikoj Britaniji
Ako školarinu planirate platiti sami ne koristeći pri tome studentski zajam, potrebno je osigurati dostatne iznose za svaku godinu školovanja ( 3 ili 4 godine za preddiplomski studij, 1 godina za diplomski studij).

 

Školarina – oko 9,250£ za preddiplomski studij, između 4,000£ i 15,000£ za diplomski studij. Troškovi života iznose od 600£ do 800£ mjesečno, ovisno o gradu gdje se nalazi sveučilište.

 

Državni studentski zajam za preddiplomske studije
Studentski zajam u potpunosti pokriva godišnju školarinu za preddiplomske studije koja iznosi i do 9,000£.  Mogu ga koristiti studenti koji prethodno nemaju diplomu preddiplomskog studija.

Svake godine potrebno je ponovno predati dokumentaciju za zajam, a novac se direktno uplaćuje na račun sveučilišta.

Državni studentski zajam za diplomske studije

Studentski zajam se može uzeti u maksimalnom iznosu od 10,609£, neovisno o visini školarine te se može koristiti i za pokirvanje troškova života.  Mogu ga koristiti studenti koji prethodno nemaju diplomu diplomskog studija.

Novac se direktno uplaćuje na račun studenta u 3 jednake rate tijekom akademske godine.

Zajam odobrava Agencija za studentske zajmove (Student Finance England/Student Finance Wales). Vraćanje zajma započinje tek kada godišnji prihodi osobe koja je uzela zajam premaše iznos od 25,000£ godišnje (ovaj iznos vrijedi za rad u Velikoj Britaniji).

Prijavite se s osobnom iskaznicom i ispunjenim formularom od 30-ak stranica. Svi studenti koji se prijavljuju preko agencije IntegralEdu mogu dobiti pomoć pri ispunjavanju ovog formulara kako bi prijava za zajam bila ispravna i uspješna.

 

WHG program za srednjoškolce u Velikoj Britaniji

 

White House Guardianships program je već 25 godina prisutan u britanskim školama. Trenutno ima razvijenu suradnju sa čak 250 škola u Engleskoj, Walesu i Škotskoj. Smještaj je omogućen u preko 1,000 provjerenih obitelji, a svakom učeniku iz inozemstva se od strane WHG-a dodjeljuje lokalni skrbnik koji je u blizini smještaja. Škole se nalaze u manjim sredinama.

U osnovnoj ponudi se nalaze doček na aerodromu, usluge lokalnog koordinatora koji redovito provjerava štićenika WHG programa za kojeg je zadužen, te redovita komunikacija s roditeljima. Dostupnost WHG koordinatora i agenata je 24/7.

 

preloader