Trenutno pregledavate Kako napisati dobro motivacijsko pismo

Kako napisati dobro motivacijsko pismo

Motivacijsko pismo je jedan od važnijih kriterija upisa na studij u inozemstvu.

Sveučilište ne boduje samo ocijene mature i razreda srednje škole, već i razlog zašto je kandidat odabrao baš taj fakultet.
Vrlo je važno razlikovati CV i motivacijsko pismo. Iako je bitno nabrojati sva dosadašnja iskustva poput poslova, volontiranja, hobija i natjecanja, tome služi CV. Uloga motivacijskog pisma je objašnjavanje kako je do toga došlo i što se točno događalo, kako bi sveučilište saznalo što više o kandidatu za upis. Potrebno je prezentirati motivaciju i vještine potrebne za taj studij, kao i dosadašnja iskustva koja su dovela do prijave.
Motivacijsko pismo je potrebno napisati na jednoj stranici (4000 znakova), te je vrlo važno iskoristiti prostor za adekvatno predstavljanje, a ne nabrajanje informacija navedenih u CV-u.

Treba imati na umu da nije poželjno govoriti neodređene fraze, nego konktretne primjere, te pokazati poznavanje područja studija za koji ste zainteresirani. Komisija koja će vaše pismo čitati je pročitala tisuće sličnih pisama, te je vrlo bitno ne pisati rečenice koje se smatraju klišejima.

Bitno je ne žuriti kod pisanja motivacijskog pisma. Ukoliko niste zadovoljni sa napisanim, ostavite si vremena za promjene i doradu teksta.
Kreativnost, originalnost i individualnost su ključ uspješnog motivacijskog pisma.

Odgovori