STUDIJ U VELIKOJ BRITANIJI

Studiranje u Velikoj Britaniji uz kredit britanske vlade je mogućnost koja se nudi svim građanima EU, pa tako i Hrvatima koji nisu već u Hrvatskoj završili studij na istoj razini. Iskoristite priliku i studirajte na nekom od britanskih sveučilišta koji pripadaju drugom nakvalitetnijem obrazovnom sustavu na svijetu.

ZAŠTO VELIKA BRITANIJA?

diplomski studij upravljanja ljudskim potencijalima

Ulaskom Hrvatske u EU Velika Britanija postala je najpopularnije odredište hrvatskih studenata zahvaljujući umanjenim iznosima školarina i mogućnosti dobivanja studentskog zajma. Bez obzira na Brexit, svim EU studentima koji upisuju studij u Engleskoj i Walesu na jesen 2019. godine zagarantirane su snižene školarine i mogućnost primanja studentskog zajma za pokrivanje troškova školarina za cijelo vrijeme trajanja studija. Školarine iznose 9 000 do 9 250 britanskih funti godišnje za preddiplomski studij te od 5 000 do 15 000 britanskih funti godišnje za diplomski studij.

 

Preddiplomski studiji traju tri godine, a ponekad postoji i mogućnost produžetka studija za jednu godinu tzv. sandwich godinu. Za vrijeme sandwich godine studenti odrađuju praksu i prikupljaju iskustvo na svom području studija ili odlaze na studentsku razmjenu na jedno od partnerskih sveučilišta diljem svijeta. Prijave za preddiplomske studije odvijaju se putem UCAS sustava, za koji je IntegralEdu službeni upisni centar, a preporučeni rok za slanje prijave je 15. siječnja zadnje godine srednje škole. Prijava je moguća i nakon 15. siječnja, no tada će sveučilišta pogledati prijavu samo ako je još uvijek ostalo slobodnih  mjesta na željenom studijskom programu.

 

Diplomski studiji traju jednu godinu, odnosno 12 mjeseci.  Prijave za diplomske studije traju tijekom čitave godine, no idealno vrijeme za poslati prijavu je kroz veljaču-ožujak zadnje godine preddiplomskog studija.

EU studenti u Velikoj Britaniji mogu raditi uz studij i to do 20 sati tjedno. Britanska sveučilišta pobrinula su se studentima omogućiti i što bolje uvjete smještaja, tako da većina sveučilišta nudi svojim studentima smještaj unutar sveučilišnog kampusa. Brojna sveučilišta čak se i obvezuju osigurati smještaj na kampusu studentima prve godine ako se prijave na vrijeme.

U odabiru pravog sveučilišta, studenti osim samog ranga sveučilišta moraju uzeti u obzir i njegov geografski položaj. Neki vole užurbanost i blještavilo Londona, dok drugi više vole prijateljsko i mirnije okruženje kao što je Coventry. Trenutačno ne postoji kutak Engleske ili Walesa u kojem nema hrvatskih studenata koji su se odlučili iskoristiti sve povlastice članstva u EU.