Studij u Austriji

Austrija – Studij u Austriji

Austrija je planinska država u srednjoj Europi koja obuhvaća istočne Alpe, ravnjak Češkog masiva i kraj pun brežuljaka s nizom kotlina. Austrija je zemlja tradicije, običaja, kulture, prirodne ljepote i klasične glazbe.

Glavni grad Austrije je Beč koji se smjestio na obali Dunava, a vrlo je značajan i poznat po kulturno povijesnim znamenitostima.

Austrija je vrlo specifična država po svojoj prirodnoj ljepoti, raznim aktivnostima koliko zimi toliko i ljeti, razgledu predivnih gradova ove države i svih njezinih znamenitosti.

U svoje slobodno vrijeme možete razgledati glavni i najposebniji grad Beč u kojem se nalaze mnoge kulturne znamenitosti kao što je katedrala svetog Stjepana, dvorac Belvedere, Zgrada parlamenta, muzej Albertina, dvorac Schonnbrunn, palača Holfburg, Bečka katedrala, Bečka državna opera i druge razne znamenitosti. Posebna i nezaobilazna destinacija je zabavni park Prater.

Svaki grad u ovoj zemlji je poseban na svoj način i prepun raznih znamenitosti i zanimljivih destinacija za posjetiti, a ovdje još možemo izdvojiti i Salzburg, grad koji je ime dobio po rudnicima soli, a poznat je po baroknoj umjetnosti jer je Salzburg mjesto rođenja poznatog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. U ovom gradu možete posjetiti njegovu rodnu kuću i zasladiti se Mozart kuglama.

Osim raznih kulturnih znamenitosti u Austriji možete uživati i u zimskim radostima kao što je skijanje, sanjkanje, šetnja kroz šume koje su prekrivene bijelim ogrtačem ili u ljetnim radostima kao što je kampiranje ili piknik uz jedno od mnogobrojnih jezera ili nacionalnih parkova ove države s pogledom na predivne planine i čudesnu ljepotu prirode.

Aduti za studiranje u ovoj prekrasnoj državi su mnogi, jer osim geografske blizine Hrvatskoj, ima veliki značaj u kulturološkoj sličnosti, mogućnosti usavršavanja jednog od važnijih svjetskih jezika i to sve uz pristupačne cijene školarina.

Najveći broj studenata, naravno privlači Beč, zbog privlačnosti umjetnosti i kulture, no i ostali gradovi poput Graza, Inssbrucka, Linza, Klagenfurta, Salzburga, Leobena, Kremsa….

Preddiplomski studiji u Austriji izvode se isključivo na njemačkom jeziku. Većina fakulteta traže dokaz o znanju njemačkog jezika – OSD ili DAF (minimalna razina je B2, a određeni fakulteti traže C1 razinu znanja njemačkog jezika).

Mnoga sveučilišta organiziraju i tečajeve njemačkog jezika na kojem možete savladati razinu njemačkog potrebnu za započinjanje željenog studijskog programa. Austrija tek na diplomskom i postdiplomskom studiju nudi nekoliko programa na engleskom jeziku. Za njihov upis je potrebno položiti IELTS ispit engleskog jezika.

Državni fakulteti u Austriji građanima Europske unije nude vrlo povoljne cijene studiranja. U Beču godišnja školarina iznosi 440 €, a u Grazu 410 €. Privatni fakulteti, ovisno o odabiru, imaju vlastite cijene školarine. Obavezna je uplata članarine u Austrijskoj studentskoj uniji bez koje se nije niti moguće upisati na studij.

Austrija nudi širok izbor smještaja za studente, uključujući studentske domove, državni i privatni smještaj. Smještaj u studentskim domovima u Beču iznosi od 570 do 790 €/mjesečno, a u Grazu oko 400 €.

Hrvatski studenti mogu dobiti radnu dozvolu. Ako imaju želju raditi, mogu zaraditi od 10 do 20 € po satu. Neka sveučilišta nude i vlastite stipendije, što dodatno olakšava studentu za boljim uvjetima školovanja u prekrasnom okruženju.

Popis najboljih sveučilišta u Austriji: Universität Wien, Technische Universität Wien, Techniche Universität Graz, Universität Innsbruck, Johannes Kepler Universität Linz, Karl Franzens Universität Graz, Alpen Adria Universität Klagenfurt, Medizinische Universität Wien…..

Sveučilišni smještaj: DA (posredovanje ETW-a)

Stipendije: DA (posredovanje ETW-a)

Studentski posao: DA

Studij na engleskom jeziku: samo na master i doktorskim studijima (polaganje IELTS-a ili PTE-a, OSD-a ili DAF-a, pripremni tečaj akademskog engleskog ili njemačkog jezika na Učilištu Amor Lingua – 20 €/h)

Što je sve potrebno za prijavu na fakultet u Austriji:

– rezultati državne mature s prijevodom na njemački jezik

– popunjen formular za prijavu

– svjedodžbe s prijevodom na njemački jezik

– motivacijsko pismo na engleskom/njemačkom jeziku

– akademske preporuke (profesor)

– za upis na preddiplomski studij na njemačkom jeziku položen OSD ili DAF

– za upis na diplomski studij na engleskom jeziku položen IELTS s rezultatom minimalno 6.0

– portfolio za fakultete arhitekture i umjetnosti

– izborni predmeti – ovisno o odabiru studija

– prijemni ispit (pojedini studiji)

– za upis mastera – diploma preddiplomskog studija

– intervju s predstavnicima fakulteta

– dodatni certifikati, potvrde i diplome

– kopija putovnice


Želiš li naučiti njemački prije nego što ideš u Austriju? Upiši tečaj njemačkog jezika na Učilištu Amor Lingua i studiraj u Austriji bez muke. Više informacija – OVDJE

Želiš li studirati na engleskom jeziku u Austriji? Upiši pripremni tečaj za IELTS ispit na Učilištu Amor Lingua i studiraj u Austriji bez muke. Više informacija – OVDJE

Studij u Austriji

Više država

Oxford Spires

Oxford Spires – smještaj je organiziran u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama u rezidenciji s vlastitom kupaonicom na osnovi punog pansiona. Rezidencija je smještena u sklopu

Pročitaj više »
Irska

Studij u Irskoj

Irska – Studij u Irskoj Irska je otočna europska država koja graniči s Velikom Britanijom. Prema ustavnom uređenju Irska je parlamentarna demokracija, a glavni grad

Pročitaj više »