Studij u Danskoj

Danska – Studij u Danskoj

Danska je relativno mala zemlja sa samo 5,8 milijuna stanovnika. Osim što s BDP-om po stanovniku od oko 50 tisuća dolara spada među najbogatije zemlje svijeta, redovno je i u vrhu raznih istraživanja kvalitete života, pa se percipira kao jedno od najboljih mjesta za život. Danci imaju visok životni standard i snažne mjere socijalne sigurnosti kao što je javno zdravstvo i školstvo koji su dostupni svima pod jednakim uvjetima, a tu je i podrška nezaposlenima. Danska je i odlično mjesto za biznis, najbolje u Europskoj uniji.

U svoje slobodno vrijeme u Danskoj možete uživati u bujnim šumama, bajkovitim dvorcima, umjerenoj klimi i predivnim plažama. Neke od najznačnijih destinacija za posjetiti su vrtovi Tivoli u Kopenhagenu u kojem možete vidjeti velik broj restorana, lutkarskih kazališta, vrtova te koncertnih dvorana. Možete posjetiti i Nacionalni muzej u Kopenhagenu gdje možete vidjeti razne znamenitosti Danske isto kao i danski porculan i srebro. Ova zemlja pruža mnoge povijesne znamenitosti i umjetnosti, a osim kulture ima i prirodne ljepote tako da možete posjetiti litice Mons Klinta visoke preko 100 metara koje pružaju pogled na ljepotu prirodnih čuda.

Studij u Danskoj nudi veliki izbor preddiplomskih i diplomskih programa na engleskom jeziku, a fakulteti su vrlo otvoreni za pomoć pri pronalasku prakse i ulazak u struku. Danska nudi dvije vrste visokih obrazovnih institucija: Universities of Applied Sciences (Sveučilišta primijenjenih znanosti, akademije) i Research Universities. Svi se studenti mogu prebaciti iz jedne vrste sveučilišta u drugu.

Nakon završenog sveučilišnog studija, studenti mogu početi raditi ili nastaviti školovanje prema top-up programu. Top-up program poznat je po radu u malim grupama, na projektima i primjenom znanja u praksi. Sveučilišta nude trogodišnji preddiplomski, dvogodišnji diplomski studij te trogodišnji doktorat.

S obzirom na to da je studij u Danskoj besplatan, ne postoji mogućnost dobivanja stipendije. Hrvatskim studentima u Danskoj dozvoljen je studentski posao. Ako se odlučite za kombinaciju studija i rada, možete zatražiti i financijsku državnu potporu koja za sve studente koji rade 40 do 60 sati mjesečno, a zadrže dobre ocjene, iznosi oko 700 €. Naravno, pronalazak posla nije uvijek lak.

Iako čak 95 % Danaca fluentno govori jezik, ipak će vam trebati i osnovno znanje danskog jezika. Danska sveučilišta i fakulteti pružaju raznolik raspon predmeta, a posebnu pozornost posvećuju inovacijama, praktičnom iskustvu i istraživanju.

Danska
Danska – Studij u Danskoj

Najpoznatija sveučilišta: Economics and Business Administration, Aalborg University, The Royal Danish Academy of Fine Arts – Schools of Architecture, Design and Conservation, Funen Art Academy…

Sveučilišni smještaj: DA (posredovanje ETW-a 200 €)

Stipendije: na master i doktorskim studijima (posredovanje ETW-a 180 €)

Studentski posao: DA

Studij na engleskom jeziku: DA (polaganje IELTS-a ili PTE-a, pripremni tečaj akademskog engleskog na Učilištu Amor Lingua – 20 €/h)

Danska
Danska – Studij u Danskoj

Što je sve potrebno za prijavu na fakultet u skandinavskim zemljama:

 • rezultati državne mature s prijevodom na engleski jezik
 • svjedodžbe s prijevodom na engleski jeziku
 • motivacijsko pismo na engleskom jeziku
 • akademske preporuke (profesor)
 • položen IELTS s rezultatom minimalno 6.0 do 7.0 bodova (ovisno o sveučilištu)
 • izborni predmeti – ovisno o odabiru studija
 • mogući prijemni ispit za određeni studij
 • dodatni certifikati, potvrde i diplome
 • kopija putovnice
 • portfolio za fakultete arhitekture i umjetnosti
 • master – diploma preddiplomskog studija
 • intervju s predstavnicima fakulteta

Želiš li naučiti engleski prije nego što ideš u Dansku? Upiši pripremni tečaj za IELTS ispit na Učilištu Amor Lingua i studiraj u Danskoj bez muke. Više informacija – OVDJE

Studij u Danskoj
Danska – Studij u Danskoj

Više država

Italija

Studij u Italiji

Italija – Studij u Italiji Italija je predivna država smještena na jugu Europe, a specifično je prepoznatljiva po obliku cipele. Poznata je i vrlo privlačna

Pročitaj više »
Finska

Studij u Finskoj

Finska – Studij u Finskoj Skandinavske zemlje poznate su po svom suvremenom dizajnu, književnosti i umjetnosti. U ovim zemljama zimski sportovi su najpopularniji iako ima

Pročitaj više »