Studij u Danskoj

Danska – Studij u Danskoj

Najpoznatija sveučilišta: Economics and Business Administration, Aalborg University, The Royal Danish Academy of Fine Arts – Schools of Architecture, Design and Conservation, Funen Art Academy…

Sveučilišni smještaj: DA (posredovanje ETW-a 1500 kn)

Stipendije: na master i doktorskim studijima (posredovanje ETW-a 1300 kn)

Studentski posao: DA

Studij na engleskom jeziku: DA (polaganje IELTS-a ili PTE-a, pripremni tečaj akademskog engleskog na Učilištu Amor Lingua – 150 kn/h)

Što je sve potrebno za prijavu na fakultet u skandinavskim zemljama:

 • rezultati državne mature s prijevodom na engleski jezik
 • svjedodžbe s prijevodom na engleski jeziku
 • motivacijsko pismo na engleskom jeziku
 • akademske preporuke (profesor)
 • položen IELTS s rezultatom minimalno 6.0 do 7.0 bodova (ovisno o sveučilištu)
 • izborni predmeti – ovisno o odabiru studija
 • mogući prijemni ispit za određeni studij
 • dodatni certifikati, potvrde i diplome
 • kopija putovnice
 • portfolio za fakultete arhitekture i umjetnosti
 • master – diploma preddiplomskog studija
 • intervju s predstavnicima fakulteta

Danska je relativno mala zemlja sa samo 5,5 milijuna stanovnika, osim što s BDP-om po stanovniku od oko 50 tisuća dolara spada među najbogatije zemlje svijeta, redovno je i u vrhu raznih istraživanja kvalitete života, pa se percipira kao jedno od najboljih mjesta za život.  Danci imaju visok životni standard i snažne mjere socijalne sigurnosti kao što je javno zdravstvo i školstvo koji su dostupni svima pod jednakim uvjetima, a tu je i podrška nezaposlenima. Danska je i odlično mjesto za biznis, najbolje u Europskoj uniji.

Danska kultura i društvo proizlaze iz duge povijesti društva. U Danskoj se kultura može opisati kroz ova tri aspekta danskog života: jednostavnost, pristojnost i jednakost. Danska ima i prirodne ljepote te bez obzira na doba godine u Danskoj, nikako se ne smije propustiti posjet najbližoj plaži. U srpnju i kolovozu dovoljno je toplo za kupanje. Obala Danske s pješčanim dinama i zelenilom prizor je koji svaki put očarava.

Danska
Danska – Studij u Danskoj
https://www.pexels.com/photo/photo-of-boats-during-daytime-3117216/

U svoje slobodno vrijeme u Danskoj možete uživati u bujnim šumama, bajkovitim dvorcima, umjerenoj klimi i predivnim plažama. Neke od najznačnijih destinacija za posjetiti su vrtovi Tivoli u Kopenhagenu u kojem možete vidjeti velik broj restorana, lutkarskih kazališta, vrtova te koncertnih dvorana, također možete posjetiti i nacionalni muzej u Kopenhagenu gdje možete vidjeti razne znamenitosti Danske isto kao i danski porculan i srebro. Ova zemlja pruža mnoge povijesne znamenitosti i umjetnosti, a osim kulture ima i prirodne ljepote tako da možete posjetiti litice Mons Klinta visoke preko 100 metara koje pružaju pogled na ljepotu prirodnih čuda.

Studij u Danskoj nudi veliki izbor preddiplomskih i diplomskih programa na engleskom jeziku, a fakulteti su vrlo otvoreni za pomoć pri pronalasku prakse i ulazak u struku. Danska nudi dvije vrste visokih obrazovnih institucija: Universities of Applied Sciences (Sveučilišta primijenjenih znanosti, akademije) i Research Universities. Svi se studenti mogu prebaciti iz jedne vrste sveučilišta u drugu.

Nakon završenog sveučilišnog studija, studenti mogu početi raditi ili nastaviti školovanje prema top-up programu. Top-up program poznat je po radu u malim grupama, na projektima i primjenom znanja u praksi. Sveučilišta nude trogodišnji preddiplomski, dvogodišnji diplomski studij te trogodišnji doktorat.

S obzirom na to da je studij u Danskoj besplatan, ne postoji mogućnost dobivanja stipendije. Hrvatskim studentima u Danskoj dozvoljen je studentski posao. Ako se odlučite za kombinaciju studija i rada, možete zatražiti i financijsku državnu potporu koja za sve studente koji rade 40 do 60 sati mjesečno, a zadrže dobre ocjene, iznosi oko 5000 kn. Naravno, pronalazak posla nije uvijek lak.

Iako čak 95 % Danaca fluentno govori jezik, ipak će vam trebati i osnovno znanje danskog jezika. danska sveučilišta i fakulteti pružaju raznolik raspon predmeta, a posebnu pozornost posvećuju inovacijama, praktičnom iskustvu i istraživanju.

Danska
Danska – Studij u Danskoj
https://www.pexels.com/photo/woman-standing-near-orange-yellow-and-white-buildings-1539993/

Danska je zemlja koja nam pruža mnoge povijesne i kulturne zanimljivosti za posjetiti kao što je muzej Hans Christian Andersen čije su bajke i priče sastavni dio života danskog društva, zatim Egeskov dvorac jedan od najočuvanijih dvoraca Europe, Oresundov most koji je ikona skandinavskog područja, palača Amalienborg u Kopenhagenu te Nyhavna (Nova luka), izvrsno mjesto za šetnju uzimajući dio kulture Kopenhagena te mnoge druge znamenitosti.

Želiš li naučiti engleski prije nego što ideš u Dansku? Upiši pripremni tečaj za IELTS ispit na Učilištu Amor Lingua i studiraj u Danskoj bez muke. Više informacija – OVDJE

Danska
Danska – Studij u Danskoj
https://www.pexels.com/photo/black-commuters-bike-near-to-plant-pots-1539970/

Više država

Pearson PTE Academic

Pearson je renomirana međunarodna multimedijska kuća koja se bavi obrazovanjem, izdavaštvom i poslovnim informiranjem u čijem su portfelju Financial Times, Economist, Longman i Penguin. Pored

Pročitaj više »
Kanada

Studij u Kanadi

Kanada – Studij u Kanadi Kanada je investicija u vašu budućnost!! Kanada je država u Sjevernoj Americi i druga najveća država svijeta, poslije Rusije. Zauzima veliki dio Sjeverne Amerike i

Pročitaj više »