Studij u Italiji

Italija – Studij u Italiji

Italija je predivna država smještena na jugu Europe, a specifično je prepoznatljiva po obliku cipele. Poznata je i vrlo privlačna po svojoj prošlosti, raznim kulturnim znamenitostima i nezaobilazno dobroj hrani te posebnim specijalitetima vezanim uz tjesteninu i pizzu. Na teritoriju Italije nalaze se dvije neovisne države, Vatikan i San Marino. Glavni grad Italije je Rim, grad koji je ispunjen kipovima i kulturom koje se veže uz povijest. Svaki dio grada ima svoju posebnu priču te je iz tog razloga je vrlo zanimljiv i atraktivan za posjetiti.

U svoje slobodno vrijeme možete uživati u raznim znamenitostima i prirodnim ljepotama ove zemlje. Glavni grad Italije je okružen najvećim znamenitostima i povijesti koja prodire u dušu ove zemlje i ovog grada, kao što je država Vatikan, zatim srce Rimskog carstva – Rimski forum. Italija pruža i posjetu poznatom amfiteatru Koloseum, zatim grad ljubavi Venecija i Venecijanski kanali koje grad čine posebnim i jedinstvenim. Kosi toranj u Pisi je također atrakcija koju možete posjetiti te jedna od najljepših katedrala svijeta Firenca Duomo Santa Maria del Fiore sagrađena između 13. i 15. st.

Ova zemlja pruža i predivne ljepote prirode kao što je jezero Como okruženo planinama, poznatu obalnu regiju s pogledom na Mediteran Cinque Terre koja je specifična po kućama koje se nalaze na strmim brežuljcima, zatim otočić Capri koji je okružen stijenama sa zelenim borovima, a najposjećenije mjesto na ovom otoku je Plava špilja. Osim mnogobrojnih ljepota prirode i raznog razgledavanja čarolije ove zemlje, možete uživati i u zimskim radostima te upisati školu skijanja. Italija pruža predivne planine vrlo pogodne za skijanje i uživanje u čarima zime.

Italija je fascinantna zemlja bilo da dođete na studij ili je samo posjećujete. Sveučilište u Bologni jedno je od najstarijih sveučilišta na svijetu, a i ono je pokrenulo sveučilišni sustav kakav danas poznajemo. Italija ima 89 sveučilišta, koja su podijeljena u nekoliko kategorija: državna i druga sveučilišta financirana iz javnih sredstava, privatna sveučilišta i superior diplomske škole (Scuola Superiore Universitaria).

Talijanska sveučilišta nude studijske programe na talijanskom i engleskom jeziku. Međutim, većina studijskih programa engleskog jezika dostupna je samo za postdiplomske, magistarske i doktorske studije. Na nekim talijanskim sveučilištima možete se prijaviti za predavanja na talijanskom jeziku, ali postoji mogućnost polaganja ispita na engleskom jeziku. Jezični ispiti talijanskog jezika koja prihvaćaju sveučilišta u Italiji: CILS, CELI. Jezični ispiti engleskog jezika koja prihvaćaju sveučilišta u Italiji: TOEFL, IELTS.

Iznos školarina razlikuje se ovisno o odabiru sveučilišta, grada studija, odabira državnog ili privatnog sveučilišta, odabiru različitih programa. Uglavnom je taj iznos manji nego iznos školarina zapadne Europe i Amerike. Na državnim fakultetima taj iznos ne prelazi 1200 € po godini na preddiplomskom studiju. Talijanska državna sveučilišta određuju iznos školarine i prema roditeljskom dohotku.

Mjesečni troškovi života iznose od 600 do 900 €, ovisno o gradu u kojem živite, smještaju koji odaberete i životnim navikama. Italija nudi velik broj stipendija koje dijeli na temelju akademskog uspjeha i drugih postignuća. Većina talijanskih sveučilišta ne nude studentske domove, ali su spremni pomoći u potrazi smještaja za svoje studente, osobito inozemne. Hrvatskim studentima dopušten je studentski rad. Međutim, ako planirate raditi u Italiji, svakako imajte na umu da je znanje talijanskog jezika obavezno.

Studij u Italiji
Italija

Popis najboljih sveučilišta u Italiji: Sveučilište u Padovi, Sveučilište u Torinu, Milano Fashion Institute, POLI.design – Milan, Università Cattolica del Sacro Cuore, Sveučilište Ca ‘Foscari u Veneciji, Europska škola ekonomije

Sveučilišni smještaj: uglavnom NE (posredovanje ETW-a)

Stipendije: DA (posredovanje ETW-a )

Studentski posao: DA

Studij na engleskom jeziku: samo na doktorskim i master studijima (polaganje IELTS-a ili PTE-a, pripremni tečaj akademskog engleskog ili talijanskog jezika na Učilištu Amor Lingua – 20 €/h)

Što je sve potrebno za prijavu na fakultet u Italiji:

– rezultati državne mature s prijevodom na talijanski/engleski jezik

– popunjen obrazac za prijavu na sveučilište

– svjedodžbe s prijevodom na talijanski/engleski jezik

– motivacijsko pismo na talijanskom/engleskom jeziku

– akademske preporuke (profesor)

– za upis na preddiplomski studij na talijanskom jeziku položen CILS ili CELI

– za upis na diplomski studij na engleskom jeziku položen IELTS ili TOEFL

– portfolio za fakultete arhitekture i umjetnosti

– izborni predmeti – ovisno o odabiru studija

– neki studiji imaju prijemni ispit

– za upis mastera – diploma preddiplomskog studija

– moguć intervju s predstavnicima fakulteta

– dodatni certifikati, potvrde i diplome

– kopija osobne iskaznice

– fotografija (veličina kao za putovnicu)

Želiš li naučiti talijanski prije nego što ideš u Italiju? Upiši tečaj talijanskog jezika na Učilištu Amor Lingua i studiraj u Italiji bez muke. Više informacija – OVDJE

Želiš li studirati na engleskom jeziku u Italiji? Upiši pripremni tečaj za IELTS ispit na Učilištu Amor Lingua i studiraj u Italiji bez muke. Više informacija – OVDJE

Više država

David Game College

1.606 / 5.000 Rezultati prijevoda Vjerujemo da nema boljeg mjesta za naše studente da uče, druže se i budu inspirirani. Na David Game Collegeu neprestano razvijamo naše

Pročitaj više »

CATS

CATS škola osnovana je 1952. godine, i postala je jedna od inovativnijih i uspješnijih nezavisnih škola u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u. Filozofija škole je jednostavna: kombinacija

Pročitaj više »