Studij u Rusiji

Rusija – Studij u Rusiji

Rusija, službeno Ruska Federacija, je država na istoku Europe, površinski najveća država svijeta. Rusija je država koja se nalazi na listi najutjecajnijih država svijeta prema ekonomskoj, vojnoj i industrijskoj moći. Glavni grad Rusije je Moskva, grad ispunjen poviješću, umjetnosti i znamenitostima.

Šetajući ulicama ove zemlje i specifičnim gradovima kao što su Moskva i Saint Petersburg uočiti će da ne postoji prevelika razlika između Hrvatske i Rusije, hrana, arhitektura i način života su skoro pa isti. Asocijacije na Rusiju su nam crvena boja, votka i Putin, ali ova zemlja u sebi krije još mnoge zanimljivosti koje bi nas mogle oduševiti.

Kulturni simbol Rusije i najpoznatiji oblik umjetnosti je balet, a ruska kultura smatra se jednom od najutjecajnijih kultura svijeta. Nacionalnim ponosom ove zemlje smatra se ruska lutka svima poznata po imenu babuška (matrjoška), lutka je simbol ove zemlje i postoji muzej u Moskvi posvećen je babuškama (matrjoškama).

Prije samog početka studija preporučamo da dođete malo ranije u Rusiju da biste upoznali ovu predivnu zemlju sa mnobrojnim znamenitostima i čarima koje pruža.

Rusija je prepuna zanimljivih destinacija koje možete posjetiti, raznih atrakcija, znamenitosti i umjetnosti koja je izuzetno vezana uz povijest a neke od najznačnijih mjesta za posjetiti je crveni trg u Moskvi koji se smatra srcem Rusije. Zatim monumentalni arhitektonski kompleks Moskovski kremlj, katedralu svetog Vasilija Blaženog također u Moskvi.

Saint Petersburgu isto tako ima predivnih mjesta za posjetiti i raznih znamenitosti kao što je crkva Kristova uskrsnuća, kultna vila Singerova kuća, poseban Petergof koji je mjesto prepuno zlatnih fontana, dvoraca i paviljona te muzej Ermitaž u kojemu se nalazi zimski dvorac gdje su nekada prebivali ruski carevi.

Osim mnogobrojnih znamenitosti i kulture ove zemlje, u svoje slobodno vrijeme možete uživati i u posjetama najljepših čuda prirode ove zemlje kao što je Sibir koji očarava zimskom idilom i neviđeno hladnim zimama gdje temperatura pada i do -60 te visoravan Putorana koji se nalazi na Sibiru a okružen je šumama i vodopadima.

Zatim planine, jezera i livade na Altaju, mjesto koje većinom uspoređuju s Alpama. Kamčatka na dalekom istoku Rusije sa 300 vulkana koji fasciniraju svojom prirodnom ljepotom te najstarije jezero na planeti zvano Bajkal koji se nalazi između Sibira i Mongolije i mnoge druge prirodne ljepote ove zemlje a ima ih značajno puno i svaka je predivna na svoj način.

Više od 250 000 stranih studenata iz oko 200 zemalja odabralo je Rusiju kao njihovo odredište za stjecanje visokog obrazovanja jer je studiranje u Rusiji prestižno, ali i dostupno, a život u Rusiji je zanimljiv i svestran.

Ruska sveučilišta vrlo su prestižna, i to zasluženo. Njihova se povijest proširuje unatrag 100 godina i njihovi studiji prepoznati su u cijelom svijetu. Ruske državne sveučilišne diplome priznaju WDME, WHO, UNESCO. Visoko kvalificirano nastavno osoblje sveučilišta (u prosjeku 80% profesora dr. sc. stupnjevi) garantiraju visoku kvalitetu stečenog znanja.

Rusija nudi priliku za studij na ruskom, engleskom i francuskom jeziku. Ruska državna sveučilišta opremljena su znanstvenim centrima s najsuvremenijim istraživačkim uređajima i visokotehnološkim materijalima.

Školarina na ruskim sveučilištima varira od 11500 do 66500 kuna godišnje, ovisno o regiji, sveučilištu i programu. Studenti koji su primljeni u državni fakultet na državno-financirana mjesta nagrađeni su financijskim dodatkom. Uz to, postoje i dodatne mogućnosti za dobivanje stipendija. Državne stipendije obuhvaćaju troškove školarine i smještaja, ali ne uključuju prijevozne troškove i ostale životne troškove.

Pravo na smještaj u domu ima svaki redovni, pa čak i izvanredni student u Rusiji. Stanarina varira između 100 i 500 kuna mjesečno, ovisno o sveučilištu i gradu studija. Smještaj u studentskim domovima puno je povoljnija opcija od smještaja u stanovima koji u većim gradovima, poput Moskve i Sankt Peterburga mogu biti poprilično skupi.

Hrvatskim studentima dozvoljen je studentski posao, ali uz obavezno izdavanje radne studentske dozvole.

Popis najboljih sveučilišta u Rusiji:

Prvo moskovsko državno medicinsko sveučilište

Moskovski zrakoplovni institut

Državno medicinsko sveučilište Astrakhan

Državna kemijska farmaceutska akademija u Sankt Peterburgu

Državno sveučilište za telekomunikacije u Sankt Peterburgu

Državno sveučilište za civilno zrakoplovstvo u Sankt Peterburgu

Državno sveučilište za pomorstvo i unutarnju plovidbu Admirala Makarova

Državno politehničko sveučilište u Sankt Peterburgu

Tambovsko državno sveučilište

Federalno sveučilište Sjevernog Kavkaza

Državno sveučilište Novgorod

Državno medicinsko farmaceutsko sveučilište Pyatigorsk…..

Sveučilišni smještaj: DA (posredovanje ETW-a )

Stipendije: DA (posredovanje ETW-a )

Studentski posao: DA (s dozvolom)

Studij na engleskom jeziku: DA (polaganje IELTS-a ili PTE-a, pripremni tečaj akademskog engleskog na Učilištu Amor Lingua – 150 kn/h)

Što je sve potrebno za prijavu na fakultet u Rusiji:

– rezultati državne mature s prijevodom na ruski jezik

– svjedodžbe s prijevodom na ruski jezik

– motivacijsko pismo na ruskom jeziku

– akademske preporuke (profesor)

– za upis na studij na ruskom jeziku položen TRKI

– za upis na studij na engleskom jeziku položen IELTS ili TOEFL

– za upis na studij na francuskom jeziku položen DELF

– portfolio za fakultete arhitekture i umjetnosti

– izborni predmeti – ovisno o odabiru studija

– neki studiji imaju prijemni ispit

– za upis mastera – diploma preddiplomskog studija

– intervju s predstavnicima fakulteta

– dodatni certifikati, potvrde i diplome

– kopija putovnice


Želiš li naučiti ruski prije nego što ideš u Rusiju? Upiši tečaj ruskog jezika na Učilištu Amor Lingua. Više informacija – OVDJE

Više država

Pearson PTE Academic

Pearson je renomirana međunarodna multimedijska kuća koja se bavi obrazovanjem, izdavaštvom i poslovnim informiranjem u čijem su portfelju Financial Times, Economist, Longman i Penguin. Pored

Pročitaj više »
Austrija

Studij u Austriji

Austrija – Studij u Austriji Austrija je planinska država u srednjoj Europi koja obuhvaća istočne Alpe, ravnjak Češkog masiva i kraj pun brežuljaka s nizom

Pročitaj više »
Švedska

Studij u Švedskoj

Švedska – Studij u Švedskoj Najpoznatija sveučilišta: Stockholm University, Karolinska Institutet, Malmo University, Swedish Defence University, Dalarna University… Sveučilišni smještaj: DA (posredovanje ETW-a ) Stipendije:

Pročitaj više »