Studij u Rusiji

Rusija – Studij u Rusiji

Rusija, službeno Ruska Federacija, je država na istoku Europe, površinski najveća država svijeta. Rusija je država koja se nalazi na listi najutjecajnijih država svijeta prema ekonomskoj, vojnoj i industrijskoj moći. Glavni grad Rusije je Moskva, grad ispunjen poviješću, umjetnosti i znamenitostima.

Šetajući ulicama ove zemlje i specifičnim gradovima kao što su Moskva i Saint Petersburg uočiti će da ne postoji prevelika razlika između Hrvatske i Rusije – hrana, arhitektura i način života su skoro pa isti. Asocijacije na Rusiju su nam crvena boja, votka i Putin, ali ova zemlja u sebi krije još mnoge zanimljivosti koje bi Vas mogle oduševiti.

Kulturni simbol Rusije i najpoznatiji oblik umjetnosti je balet, a ruska kultura smatra se jednom od najutjecajnijih kultura svijeta. Nacionalnim ponosom ove zemlje smatra se ruska lutka svima poznata po imenu babuška (matrjoška). Lutka je simbol ove zemlje te postoji muzej u Moskvi koji je posvećen babuškama.

Prije samog početka studija preporučamo da dođete malo ranije u Rusiju da biste upoznali ovu predivnu zemlju sa mnobrojnim znamenitostima i čarima koje pruža.

Rusija je prepuna zanimljivih destinacija koje možete posjetiti, raznih atrakcija, znamenitosti i umjetnosti koja je izuzetno vezana uz povijest, a neke od najznačnijih mjesta za posjetiti je Crveni trg u Moskvi koji se smatra srcem Rusije. Zatim monumentalni arhitektonski kompleks Moskovski kremlj te katedrala sv.Vasilija Blaženog, također u Moskvi.

Saint Petersburgu isto tako ima predivnih mjesta za posjetiti i raznih znamenitosti kao što je crkva Kristova uskrsnuća, kultna vila Singerova kuća, poseban Petergof koji je mjesto prepuno zlatnih fontana, dvoraca i paviljona te muzej Ermitaž u kojemu se nalazi zimski dvorac gdje su nekada prebivali ruski carevi.

Osim mnogobrojnih znamenitosti i kulture ove zemlje, u svoje slobodno vrijeme možete uživati i u posjetama najljepših čuda prirode ove zemlje kao što je Sibir koji očarava zimskom idilom i neviđeno hladnim zimama gdje temperatura pada i do -60 te visoravan Putorana koji je okružen šumama i vodopadima.

Zatim planine, jezera i livade na Altaju, mjesto koje većinom uspoređuju s Alpama. Kamčatka na dalekom istoku Rusije s 300 vulkana koji fasciniraju svojom prirodnom ljepotom te najstarije jezero na planeti zvano Bajkal koji se nalazi između Sibira i Mongolije te mnoge druge prirodne ljepote ove zemlje.

Više od 250.000 stranih studenata iz oko 200 zemalja odabralo je Rusiju kao njihovo odredište za stjecanje visokog obrazovanja jer je studiranje u Rusiji prestižno, ali i dostupno, a život u Rusiji je zanimljiv i svestran.

Ruska sveučilišta vrlo su prestižna, i to zasluženo. Njihova se povijest proširuje unatrag 100 godina i njihovi studiji prepoznati su u cijelom svijetu. Ruske državne sveučilišne diplome priznaju WDME, WHO, UNESCO. Visoko kvalificirano nastavno osoblje sveučilišta (u prosjeku 80% profesora dr. sc. stupnjevi) garantiraju visoku kvalitetu stečenog znanja.

Rusija nudi priliku za studij na ruskom, engleskom i francuskom jeziku. Ruska državna sveučilišta opremljena su znanstvenim centrima s najsuvremenijim istraživačkim uređajima i visokotehnološkim materijalima.

Školarina na ruskim sveučilištima varira od 1.600 do 8.900 € godišnje, ovisno o regiji, sveučilištu i programu. Studenti koji su primljeni u državni fakultet na državno-financirana mjesta nagrađeni su financijskim dodatkom. Uz to, postoje i dodatne mogućnosti za dobivanje stipendija. Državne stipendije obuhvaćaju troškove školarine i smještaja, ali ne uključuju prijevozne troškove i ostale životne troškove.

Pravo na smještaj u domu ima svaki redovni, pa čak i izvanredni student u Rusiji. Stanarina varira između 15 i 70 € mjesečno, ovisno o sveučilištu i gradu studija. Smještaj u studentskim domovima puno je povoljnija opcija od smještaja u stanovima koji u većim gradovima, poput Moskve i Sankt Peterburga mogu biti poprilično skupi.

Hrvatskim studentima dozvoljen je studentski posao, ali uz obavezno izdavanje radne studentske dozvole.

Popis najboljih sveučilišta u Rusiji: Prvo moskovsko državno medicinsko sveučilište, Moskovski zrakoplovni institut, Državno medicinsko sveučilište Astrakhan, Državna kemijska farmaceutska akademija u Sankt Peterburgu, Državno sveučilište za telekomunikacije u Sankt Peterburgu, Državno sveučilište za civilno zrakoplovstvo u Sankt Peterburgu, Državno sveučilište za pomorstvo i unutarnju plovidbu Admirala Makarova, Državno politehničko sveučilište u Sankt Peterburgu, Tambovsko državno sveučilište, Federalno sveučilište Sjevernog Kavkaza, Državno sveučilište Novgorod, Državno medicinsko farmaceutsko sveučilište Pyatigorsk…

Sveučilišni smještaj: DA (posredovanje ETW-a )

Stipendije: DA (posredovanje ETW-a )

Studentski posao: DA (s dozvolom)

Studij na engleskom jeziku: DA (polaganje IELTS-a ili PTE-a, pripremni tečaj akademskog engleskog na Učilištu Amor Lingua – 20 €/h)

Što je sve potrebno za prijavu na fakultet u Rusiji:

– rezultati državne mature s prijevodom na ruski jezik

– svjedodžbe s prijevodom na ruski jezik

– motivacijsko pismo na ruskom jeziku

– akademske preporuke (profesor)

– za upis na studij na ruskom jeziku položen TRKI

– za upis na studij na engleskom jeziku položen IELTS ili TOEFL

– za upis na studij na francuskom jeziku položen DELF

– portfolio za fakultete arhitekture i umjetnosti

– izborni predmeti – ovisno o odabiru studija

– neki studiji imaju prijemni ispit

– za upis mastera – diploma preddiplomskog studija

– intervju s predstavnicima fakulteta

– dodatni certifikati, potvrde i diplome

– kopija putovnice


Želiš li naučiti ruski prije nego što ideš u Rusiju? Upiši tečaj ruskog jezika na Učilištu Amor Lingua. Više informacija – OVDJE

Više država

Austrija

Studij u Austriji

Austrija – Studij u Austriji Austrija je planinska država u srednjoj Europi koja obuhvaća istočne Alpe, ravnjak Češkog masiva i kraj pun brežuljaka s nizom

Pročitaj više »
Rusija

Studij u Rusiji

Rusija – Studij u Rusiji Rusija, službeno Ruska Federacija, je država na istoku Europe, površinski najveća država svijeta. Rusija je država koja se nalazi na

Pročitaj više »