Studij u SAD-u

SAD – Studij u SAD-u

SAD, Sjedinjene Američke Države savezna je republika u središnjoj Sjevernoj Americi, koja se prostire od Atlantika na istoku do Tihog oceana na zapadu.

SAD je vrlo primamljiva država za studiranje, osim što nam nudi mogućnost studentskog posla uz studiranje, u slobodno vrijeme možemo uživati u ljepotama prirode i raznim znamenitostima SAD-a kao što su nacionalni parkovi, nevjerojatno neboderi New Yorka, te sunčane plaže Havaja, Kalifornije i Floride.

Glavne atrakcije SAD-a koje je isto tako zanimljivo posjetiti su Bijela kuća u Washingtonu, otoci Florida Keys, slapovi Niagare, Manhattan (neboderi, Kip slobode, Central Park…), Los Angeles koji je centar filmske industrije, Grand Canyon – jedan od glavnih atrakcija u Arizoni, zatim San Francisco i veličanstveni most Golden Gate i razne druge zanimljive destinacije i ljepote prirode.

SAD je i dalje svjetski lider u međunarodnom obrazovanju, a najpopularnije savezne države za međunarodne studente su Kalifornija i New York. SAD se nalazi na petom mjestu po broju hrvatskih studenata koji studiraju u inozemstvu. SAD nudi veliki izbor kvalitetnih visokoobrazovnih institucija s više od 20 milijuna studenata. Privatni fakulteti i srednje škole plaćaju se, dok su državni fakulteti odlična i puno povoljnija opcija od privatnih fakulteta. Naravno, moguć je prijelaz s privatnih na neki od američkih sveučilišta radi nastavka školovanja i stjecanja diplome.

Uz (F) studentsku vizu imate mogućnost raditi u kampusu part-time poslove (do 20 sati tjedno) za vrijeme semestra, a za vrijeme praznika puno radno vrijeme. Studenti koji će se odlučiti raditi studentski posao uz studiranje upoznati će poslovni svijet i način rada te otvoriti svoju mogućnost ostvarenja američkog sna. Dok drugi studenti koji se odluče da svoje praznike iskoriste za pustolovinu i istraživanje SAD-a opuštati će se u ljepotama prirode i mnogobrojnim predivnim plažama koje nam pružaju aktivnosti kao što je odbojka na pijesku, surfanje, vožnja gliserom i mnoge druge aktivnosti.

SAD nudi dva osnovna tipa visokoobrazovnih ustanova: koledže koji najčešće nude samo preddiplomski studij (preddiplomski studiji u SAD-u obično traju četiri godine) te sveučilišta (universities) koja su veća i imaju bogatiji odabir, nude preddiplomske, diplomske i postdiplomske studije. Posebna vrsta koledža su liberal arts colleges, visokoobrazovne ustanove koje se temelje na razvijanju kritičkog mišljenja.

Najpopularnija vrsta koledža su javni koledži (community colleges), koji su, uglavnom, mnogo jeftiniji i pristupačniji. Obično traju dvije godine, a nakon završetka, moguće je prebaciti se na sveučilišni studij. Gotovo polovina učenika preddiplomskih studija u SAD-u pohađa javni koledž. Oni su priznati u cijeloj državi, a upis je lakši jer su akademski zahtjevi niži ili ih uopće nema.

Za upis na američke fakultete potrebno je položiti američku državnu maturu – SAT – koja se sastoji od dva dijela: SAT Reasoning (čitanje, pisanje i matematički dio) i SAT Subject tests koji se sastoji od predmeta koje traži fakultet na koji se student prijavljuje.

Možete birati između smještaja u obitelji, studentskom domu ili stanu. Iako svaka od ovih opcija ima svoje prednosti, boravak u obitelji ima dodatnu prednost uranjanja u američku kulturu. Američka sveučilišta nude brojne stipendije međunarodnim studentima. Neke su namijenjene samo studentima diplomskih i doktorskih studija, neke su za sportaše, neke za odlične studente, a neke za one kojima je potrebna dodatna financijska pomoć…

Sveučilišni smještaj: DA (posredovanje ETW-a 200 €)

Stipendije: DA (posredovanje ETW-a 180 €)

Studentski posao: DA (s dozvolom)

Studij na engleskom jeziku: DA (polaganje IELTS-a ili PTE-a, pripremni tečaj akademskog engleskog na Učilištu Amor Lingua – 20 €/h)

SAD
SAD – Studij u SAD-u

Što je sve potrebno za prijavu na fakultet u SAD-u?

– prevedene i ovjerene srednjoškolske svjedodžbe

 -položeni SAT ispit (SAT Reasoning ispituje matematičke i jezičke sposobnosti, a SAT Subject ispituje znanje iz jednog predmeta po odabiru kandidata) za upis na preddiplomski studij (neki fakulteti traže dodatne ispite ACT, GMAT i dr.)

– TOEFL ili IELTS ispit položen iznad praga koji je propisao fakultet (najčešće iznad 6.5 sveukupno, odnosno ne manje od 6 u pojedinim dijelovima ispita)

 – prijavnica

 – studentska viza

 – motivacijsko pismo na engleskom jeziku

 – preporuka profesora (često dvije)

– dodatna dokumentacija na zahtjev fakulteta

 – za upis na diplomski studij u SAD-u položen GRE ispit (verbalni i matematički dio te pisanje analitičkog eseja) te specifičnog (znanje iz određenog predmeta, ovisno o studiju koji se upisuje) dijela

 – za upis na MBA programe u SAD-u položen GMAT ispit – sve dodatne aktivno

Želiš li naučiti engleski prije nego što ideš u SAD? Upiši pripremni tečaj za ispit engleskog jezika na Učilištu Amor Lingua i studiraj u SAD-u bez muke. Više informacija – OVDJE

SAD

SAD – Studij u SAD-u

Više država

Novi Zeland

Studij na Novom Zelandu

Novi Zeland – Studij na Novom Zelandu Novi Zeland je otočna država u jugozapadnom Tihom oceanu, jugoistočno od Australije. Sastoji se od dva veća otoka, Sjevernog i Južnog, te većeg broja

Pročitaj više »
Kanada

Studij u Kanadi

Kanada – Studij u Kanadi Kanada je država u Sjevernoj Americi i druga najveća država svijeta, poslije Rusije. Zauzima veliki dio Sjeverne Amerike i sa južne strane graniči sa SAD-om. Glavni

Pročitaj više »

CES

CES Dublin osnovan je 1979. godine, 40 godina iskustva. Školski centar nalazi se u samom centru povijesne jezgre. Neposredna blizina glavnih turističkih atrakcija Trinity College, Dublin

Pročitaj više »