Studij u Švicarskoj

Švicarska – Studij u Švicarskoj

Švicarska je savezna država u središnjoj Europi. Glavni grad Švicarske i političko i upravno središte je Bern, a ostali veći gradovi su Zurich, Basel, Geneva i Lozana. Švicarska je pretežno alpska zemlja poznata po svojem prekrasnom krajoliku, dubokim jezerima i planinama. Ovo je država u kojoj je studirati, raditi i živjeti poseban užitak i zato je vrlo lagano zaljubiti se u ovu državu i ostati ovdje zauvijek.

Glavni grad Bern je prvo odredište u kojem možete istraživati i razgledati mnoge znamenitosti te uživati u raznim aktivnosti. U ovom gradu možete vidjeti više od 100 fontana, mnoge povijesne ličnosti i razne kipove vezane uz kulturu i povijest te poznati botanički vrt koji možete posjetiti, taj vrt je simbol ovog grada.

U slobodno vrijeme možete uživati u predivnoj prirodi Švicarske, raznim zimskim aktivnostima kao što je razgled planina koje pružaju poseban pogled, zatim skijanje ili šetnja i opuštanje na jednom od mnogobrojnih jezera ove zemlje.

Neke od turističkih destinacija u kojima vi možete uživati baš svakog dana su slapovi Rajne, Švicarski Nacionalni park prepun planinskih borovih šuma i brzih rijeka, zatim najbolja planina destinacija na svijetu, a to je St. Moritz koji je okružen raznim hotelima i luksuznim restoranima, predivnom šumom i jezerom i mnoge druge posebne destinacije koje se kriju u ovoj čarobnoj zemlji.

ZAŠTO STUDIRATI U ŠVICARSKOJ:

• visoki obrazovni standard

• idealna destinacija za život, studij i rad

• nalazi se u srcu Europe u blizini najvećih europskih središta

• jedinstveni francuski, njemački i talijanski kulturni utjecaj- višejezičnost

• svjetsko bankarsko i financijsko središte

• brojne internacionalne poslovne škole imaju svoje kampuse u Švicarskoj

• razvijen turizam

Švicarska ima tri službena jezika: njemački, francuski i talijanski. Službeni jezik ovisi o instituciji. Većina institucija, također, nudi znatnu količinu studijskih programa na engleskom jeziku. Školarina za strane studente na državnim fakultetima u Švicarskoj obično iznosi između 900 i 1.200 € godišnje, međutim, cijena može varirati ovisno o odabranom sveučilištu i programu. Cijena na privatnim fakultetima je viša. Jedan semestar u prosjeku iznosi oko 5.000 €.

Švicarska ima relativno visoke prosječne životne troškove u usporedbi s drugim europskim zemljama. Oni iznose od 1.400 do 1.600 €. Uobičajeni troškovi najma sobe u Švicarskoj iznose oko 780 €/mjesečno. Najbolji izbor smještaja za studente su sobe u domovima koje nude sveučilišta.

Švicarska vlada nudi bogate stipendije za inozemne studente, međutim, većina tih potpora dodjeljuje se studentima postdiplomskih i specijalističkih studija. Za ostale studente na raspolaganju su stipendije švicarskih sveučilišta. One iznose od 10.000 do čak 14.000 €/godišnje. Te su stipendije dostupne samo jednu godinu studiranja, međutim, ako završite prvi semestar studija s odličnim akademskim uspjehom, stipendija se može nastaviti, čak i povećati.

Brojni švicarski fakulteti nude i beskamatne zajmove do 11.000 €/godišnje, što pokriva do 40% akademskih i životnih troškova. Ti se zajmovi moraju vratiti nakon završetka studija. Tijekom studija u Švicarskoj, EU studenti najčešće smiju raditi do 15 sati tjedno (iznimno do 30 sati). Studentska satnica iznosi od 20 do 32 €. Posao studenti mogu tražiti uz pomoć sveučilišta.

Sveučilišni smještaj: DA (posredovanje ETW-a )

Stipendije: DA (posredovanje ETW-a )

Studentski posao: DA

Studij na engleskom jeziku: DA (polaganje IELTS-a ili PTE-a, pripremni tečaj akademskog engleskog na Učilištu Amor Lingua – 20 €/h)

Sveučilišta u Švicarskoj na kojima je njemački glavni jezik nastave: Sveučilište u Baselu, Sveučilište u Bernu, Sveučilište u Luzernu, Sveučilište u St. Gallen, Sveučilište u Zurichu

Sveučilišta u Švicarskoj na kojima je francuski glavni jezik nastave: Sveučilište u Fribourgu, Sveučilište u Ženevi, Sveučilište u Lausanneu, Sveučilište Neuchâtel, Državni institut za tehnologiju u Lausanni

Sveučilišta u Švicarskoj na kojima je talijanski jezik glavni nastavni jezik: Sveučilište u Luganu

Što je sve potrebno za prijavu na fakultet u Švicarskoj:

– rezultati državne mature s prijevodom na engleski/njemački/francuski/talijanski jezik

– svjedodžbe s prijevodom na engleski/njemački/francuski/talijanski jezik

– motivacijsko pismo na engleskom/njemačkom/francuskom/talijanskom/engleskom jeziku

– akademske preporuke (profesor)

– položen odgovarajući ispit znanja jezika (IELTS, DAF, OSD, CILS, DELF…)

– portfolio za fakultete arhitekture i umjetnosti

– izborni predmeti – ovisno o odabiru studija

– neki studiji imaju prijemni ispit

– za upis mastera – diploma preddiplomskog studija

-moguć intervju s predstavnicima fakulteta

– dodatni certifikati, potvrde i diplome

– kopija putovnice

Želiš li naučiti njemački prije nego što ideš u Švicarsku? Upiši tečaj njemačkog jezika na Učilištu Amor Lingua i studiraj u Švicarskoj bez muke. Više informacija – OVDJE

Želiš li studirati na engleskom jeziku u Švicarskoj? Upiši pripremni tečaj za IELTS ispit na Učilištu Amor Lingua i studiraj u Švicarskoj bez muke. Više informacija – OVDJE

Više država

Irska

Studij u Irskoj

Irska – Studij u Irskoj Irska je otočna europska država koja graniči s Velikom Britanijom. Prema ustavnom uređenju Irska je parlamentarna demokracija, a glavni grad

Pročitaj više »

University of Nicosia

Poslovna škola Sveučilišta Nicosia jedno je od glavnih središta poslovnog obrazovanja na Cipru. Naše Sveučilište dijeli se na odsjeke za računovodstvo, financije i ekonomiju, ugostiteljstvo,

Pročitaj više »