Studij u Irskoj

Irska – Studij u Irskoj

Irska je otočna europska država koja graniči s Velikom Britanijom. Prema ustavnom uređenju Irska je parlamentarna demokracija a glavni grad je Dublin.

Irsku nazivaju još i otokom sreče, ljudi masovno dolaze raditi i živjeti u Irsku jer Irska pruža savršene uvjete za život, visok prosjek plaća, stanovnike koji oduševljavaju svojom pristupačnošću i toplinom i uvijek su spremni pomoći te mogučnost štednje i ostvarenja svojih snova.

Irska je država koja očarava svojim posebnim običajima, tradicijom, povijesti i jedinstvenošću. Nacionalne simbol ove države je Keltska harfa što Irci tradicionalno vjeruju da harfa predstavlja besmrtnost duše i prisutna je u Irskoj još od X vijeka.

Irska osim što nam pruža odlične uvjete za život, studiranje, pronalaženje cijenjenog posla i ostvarenje vlastitih snova, u naše slobodno vrijeme pruža nam razgledavanje, odmor i opuštanje u raznim kulturnim znamenitostima ili ljepotama prirode ove države.

Irska je država prošarana zelenim livadama, čistim jezerima, nevjerovatnim pogledima sa strmih stijena na netaknutu prirodu, zatim bistrim rijekima i morskim uvalama.

Irska
Irska – Studij u Irskoj
https://www.pexels.com/photo/landscape-photography-of-mountain-near-body-of-water-1649273/

Posebne ljepote prirode ove države koje možete posjetiti su Moherske litice koje se protežu osam kilometara duž Atlantskog oceana, to su litice na kojima ćete doživjeti nezaboravno iskustvo i neopisiv mir te Skellig Michael na kojemu je u VII vijeku osnovan gelski samostan i ostrvo koje je bilo središte irskih monaha punih 600 godina, zatim Kylemore opatija najromantičnije mjesto Irske, to je benediktinski samostan osnovan na dvorcu Kylemore okružen zelenim dolinama i čistim jezerom te sama slika i pogled na tu destinaciju pruža bajkovit osječaj.

Možete posjetiti i mnogobrojne dvorce koje su okruženi prirodom i vezani su uz duboku povijest kao što je dvorac Rock of Cashel simbol kraljevske i crkvene moći, posjeta grada Midleton odakle potječe viski Jameson, zatim najljepša cesta svijeta zvana bajkoviti tunel stabala kojeg smo mogli vidjeti u “Igri prijestolja”, također možete posjetiti prolaz divova mjesto koje inspirira umjetnike to je mjesto o kojem legenda govori da je jednom davno div imenom Fion mac Cumhaill stvorio taj prolaz kako bi mogao skočiti u Škotsku i poraziti svog suparnika i mnoga druga zanimljiva mjesta u ovoj državi koja očaravajuću svojom poviješću, ljepotom i bajkovitim prizorom.

Jedna od najvažnijih destinacija za studente koje bi trebali posjetiti je Trinity College najstariji i najpoznatiji fakultet u Irskoj. Tu su studirali mnogi poznati Irci, među kojima je i Samuel Beckett. Fakultet se sastoji od nekoliko starih zgrada koje okružuje tri trga, a glavna atrakcija je Long Room, biblioteka u stilu Harry Potter u kojoj se čuva Book of Kells.

Irska je već dulji niz godina glavno odredište hrvatske mladeži koji odlaze iz Hrvatske u potrazi za boljim poslom i novom budućnosti. Stoga ne čudi da i dobar dio hrvatskih srednjoškolaca bira upravo Irsku za svoje akademsko odredište.

Visokoobrazovni sustav Irske sastoji se od najpriznatijih sveučilišta, brojnih tehnoloških instituta te nezavisnih visokih učilišta. Cijene školarina u Irskoj ovise o odabiru studijskog programa. Preddiplomski studiji ekonomije, umjetnosti i društvenih znanosti iznose od 30.000 do45.000 kn/ godišnje, studiji tehnoloških znanosti od 30.000 do 58.000 kn/godišnje, a medicina oko 66.000 kn/godišnje.

Diplomski studiji kreću se od 28.000 do čak 225.000 kn godišnje, ovisno o odabranom programu.Irska vlada, brojna sveučilišta i razne druge organizacije nude preko stotinu različitih stipendija za inozemne studente kako bi im financijski olakšali studij u ovoj zemlji.Za poslijediplomske i doktorske studije nudi se još veći i bogatiji izbor stipendija. Cijene životnih troškova (hrana, smještaj, knjige…) iznose od 65.000 do 115.000 kn/godišnje, ovisno studirate li u Dublinu ili u nekom od manjih gradova poput Corka ili Galwaya.

Cijena smještaja, dakako, ovisi hoćete li izabrati sveučilišni smještaj (u Dublinu od 33.000 do 56.000 kn/godišnje, u manjim gradovima od 25.000 do 50.000 kn/godišnje), privatni dom(od 40.000 do 70.000/godišnje) ili stan (2500 do 3000 kn/mjesečno ako dijelite smještaj sacimerom, 6000 do 7000 kn/mjesečno ako odlučite živjeti sami).

Inozemnim studentima dozvoljeno je raditi tijekom studija. Posao se može pronaći individualno, preko sveučilišta ipreko brojnih studentskih udruga. Prosječna satnica studentskog posla iznosi oko 65 kuna.

DCU je sveučilište koje ima više kampusa, samo nekoliko minuta od centra grada Dublina. Pet različitih kampusa svake su godine dom za više od 16.000 studenata, redovnih i izvanrednih. Jake veze Sveučilišta i industrije, naglasak na poduzetništvu i poticaj studenata na konstantan napredak garantiraju visoku zapošljivost diplomanata u bilo kojoj karijeri koju su odabrali. DCU nudi preko 80 programa na svojih pet fakulteta i učilišta: Fakultet društvenih i humanističkihznanosti, Institut edukacije, Fakultet znanosti i zdravstva, Fakultet strojarstva i računarstva, Poslovna škola.

UCD je jedno od vodećih europskih sveučilišta koje je svoje temelje gradilo na istraživačkim znanostima. Posljednjih godina ubrzano raste međunarodni položaj UCD-a te se trenutno nalazi u prvih 1% visokih učilišta u svijetu. UCD je najviše inozemno angažirano irsko sveučilište s preko 30 000 studenata iz 136 zemalja, uključujući gotovo 4000 studenata smještenih na lokacijama izvan Irske.

Glavni sveučilišni kampus u Dublinu zauzima veliko zemljište na parceli od 133 hektara i nudi odlične sadržaje, uključujući UCD O’Brien Centar za znanost, UCD Sutherland Pravnu školu, UCD Lochlan Quinn poslovnu školu, UCD Moore Centar za poslovanje i UCD Studentski centar. Kao najveće irsko sveučilište, svojom velikom ponudom i raznolikošću disciplina, UCD prihvaća svoju obrazovno-istraživačku ulogu na ovim fakultetima: Fakultet umjetnosti i humanističkih znanosti, Fakultet poslovne ekonomije, Fakultet strojarstva I arhitekture, Fakultet zdravstvenih i poljoprivrednih znanosti, Fakultet znanosti, Fakultet društvenih znanosti i prava.

Najpoznatija sveučilišta: Dublin City University (DCU), Maynooth University, NUI Galway, Trinity College Dublin (TCD), Technological University Dublin, University College Cork (UCC), University College Dublin (UCD), University of Limerick..

Privatne obrazovne ustanove: CCT College Dublin, Dublin Business School, Griffith College, Dorset College, ICD Business School, Independent College Dublin, National College of Ireland

Učilišta: Mary Immaculate College, National College of Art & Design (NCAD), Royal College of Surgeons in Ireland, Shannon College of Hotel Management

Tehnološki instituti: Athlone Institute of Technology (AIT), Cork Institute of Technology (CIT), Dundalk Institute of Technology (DKIT), Galway Mayo Institute of Technology (GMIT), Institute of Art Design and Technology (IADT), Institute of Technology Carlow (IT Carlow)

Sveučilišni smještaj: DA (posredovanje ETW-a)

Stipendije: DA (posredovanje ETW-a )

Studentski posao: DA

Studij na engleskom jeziku: DA (polaganje IELTS-a ili PTE-a, pripremni tečaj akademskog engleskog na Učilištu Amor Lingua – 150 kn/h)

Irska
Irska – Studij u Irskoj
https://www.pexels.com/photo/white-concrete-building-beside-the-body-of-water-962987/

Što je sve potrebno za prijavu na fakultet u Irskoj:

– rezultati državne mature s prijevodom na engleski jezik

– svjedodžbe s prijevodom na engleski jezik

– motivacijsko pismo na engleskom jeziku

– akademske preporuke (profesor)

– položen IELTS s rezultatom minimalno 6.0

– portfolio za fakultete arhitekture I umjetnosti

– za upis mastera – diploma preddiplomskog studija

– intervju s predstavnicima fakulteta

Želiš li naučiti engleski prije nego što ideš u Irsku? Upiši pripremni tečaj za IELTS ispit na Učilištu Amor Lingua i studiraj u Irskoj bez muke. Više informacija – OVDJE

Više država

David Game College

1.606 / 5.000 Rezultati prijevoda Vjerujemo da nema boljeg mjesta za naše studente da uče, druže se i budu inspirirani. Na David Game Collegeu neprestano razvijamo naše

Pročitaj više »
Danska

Studij u Danskoj

Danska – Studij u Danskoj Najpoznatija sveučilišta: Economics and Business Administration, Aalborg University, The Royal Danish Academy of Fine Arts – Schools of Architecture, Design

Pročitaj više »

University of Nicosia

Poslovna škola Sveučilišta Nicosia jedno je od glavnih središta poslovnog obrazovanja na Cipru. Naše Sveučilište dijeli se na odsjeke za računovodstvo, financije i ekonomiju, ugostiteljstvo,

Pročitaj više »