Studij u Irskoj

Irska – Studij u Irskoj

Irska je otočna europska država koja graniči s Velikom Britanijom. Prema ustavnom uređenju Irska je parlamentarna demokracija, a glavni grad je Dublin. Irsku nazivaju još i otokom sreće, a ljudi masovno dolaze raditi i živjeti u Irsku jer Irska pruža savršene uvjete za život, visok prosjek plaća i stanovnike koji oduševljavaju svojom pristupačnošću i toplinom.

Irska osim što pruža odlične uvjete za život, studiranje, pronalaženje cijenjenog posla i ostvarenje vlastitih snova, u slobodno vrijeme pruža nam i razgledavanje, odmor i opuštanje u raznim kulturnim znamenitostima i ljepotama prirode ove države. Irska je država prošarana zelenim livadama, čistim jezerima, nevjerovatnim pogledima sa strmih stijena na netaknutu prirodu, zatim bistrim rijekima i morskim uvalama. Irska je država koja očarava svojim posebnim običajima, tradicijom, povijesti i jedinstvenošću.

Možete posjetiti i mnogobrojne dvorce koje su okruženi prirodom i vezani su uz duboku povijest kao što je dvorac Rock of Cashel – simbol kraljevske i crkvene moći. Tu je i najljepša cesta svijeta zvana Bajkoviti tunel stabala kojeg smo mogli vidjeti u “Igri prijestolja”. Također, možete posjetiti Prolaz divova – mjesto koje inspirira umjetnike širem svijeta.

Jedna od najvažnijih destinacija za studente koje bi trebali posjetiti je Trinity College – najstariji i najpoznatiji fakultet u Irskoj. Tu su studirali mnogi poznati Irci, među kojima je i Samuel Beckett. Fakultet se sastoji od nekoliko starih zgrada koje okružuje tri trga, a glavna atrakcija je Long Room, biblioteka u stilu Harry Pottera u kojoj se čuva Book of Kells.

Studij u Irskoj
Irska – Studij u Irskoj

Irska je već dulji niz godina glavno odredište hrvatske mladeži koji odlaze iz Hrvatske u potrazi za boljim poslom i novom budućnosti. Stoga ne čudi da i dobar dio hrvatskih srednjoškolaca bira upravo Irsku za svoje akademsko odredište.

Visokoobrazovni sustav Irske sastoji se od najpriznatijih sveučilišta, brojnih tehnoloških instituta te nezavisnih visokih učilišta. Cijene školarina u Irskoj ovise o odabiru studijskog programa. Preddiplomski studiji ekonomije, umjetnosti i društvenih znanosti iznose od 4.000 do 6.000 €/ godišnje, studiji tehnoloških znanosti od 4.000 do 7.800 €/godišnje, a medicina oko 8.800 €/godišnje.

Diplomski studiji kreću se od 3.800 do čak 30.000 € godišnje, ovisno o odabranom programu. Irska vlada, brojna sveučilišta i razne druge organizacije nude preko stotinu različitih stipendija za inozemne studente kako bi im financijski olakšali studij u ovoj zemlji. Za poslijediplomske i doktorske studije nudi se još veći i bogatiji izbor stipendija. Cijene životnih troškova (hrana, smještaj, knjige…) iznose od 8.700 do 15.400 €/godišnje, ovisno studirate li u Dublinu ili u nekom od manjih gradova poput Corka ili Galwaya.

Cijena smještaja, dakako, ovisi hoćete li izabrati sveučilišni smještaj (u Dublinu od 4.400 do 7.500 €/godišnje, u manjim gradovima od 3.400 do 6.700 €/godišnje), privatni dom (od 5.400 do 9.500 €/godišnje) ili stan (340 do 400 €/mjesečno ako dijelite smještaj s cimerom, 800 do 950 €/mjesečno ako odlučite živjeti sami).

Inozemnim studentima dozvoljeno je raditi tijekom studija. Posao se može pronaći individualno, preko sveučilišta i preko brojnih studentskih udruga. Prosječna satnica studentskog posla iznosi oko 10 €.

DCU je sveučilište koje ima više kampusa, samo nekoliko minuta od centra grada Dublina. Pet različitih kampusa svake su godine dom za više od 16.000 studenata, redovnih i izvanrednih. Jake veze Sveučilišta i industrije, naglasak na poduzetništvo i poticaj studenata na konstantan napredak garantiraju visoku zapošljivost diplomanata u bilo kojoj karijeri koju su odabrali. DCU nudi preko 80 programa na svojih pet fakulteta i učilišta: Fakultet društvenih i humanističkihznanosti, Institut edukacije, Fakultet znanosti i zdravstva, Fakultet strojarstva i računarstva, Poslovna škola.

UCD je jedno od vodećih europskih sveučilišta koje je svoje temelje gradilo na istraživačkim znanostima. Posljednjih godina ubrzano raste međunarodni položaj UCD-a te se trenutno nalazi u prvih 1% visokih učilišta u svijetu. UCD je najviše inozemno angažirano irsko sveučilište s preko 30 000 studenata iz 136 zemalja, uključujući gotovo 4000 studenata smještenih na lokacijama izvan Irske.

Glavni sveučilišni kampus u Dublinu nudi odlične sadržaje, uključujući UCD O’Brien Centar za znanost, UCD Sutherland Pravnu školu, UCD Lochlan Quinn Poslovnu školu, UCD Moore Centar za poslovanje i UCD Studentski centar. Kao najveće irsko sveučilište, svojom velikom ponudom i raznolikošću disciplina, UCD prihvaća svoju obrazovno-istraživačku ulogu na ovim fakultetima: Fakultet umjetnosti i humanističkih znanosti, Fakultet poslovne ekonomije, Fakultet strojarstva i arhitekture, Fakultet zdravstvenih i poljoprivrednih znanosti, Fakultet znanosti, Fakultet društvenih znanosti i prava.

Najpoznatija sveučilišta: Dublin City University (DCU), Maynooth University, NUI Galway, Trinity College Dublin (TCD), Technological University Dublin, University College Cork (UCC), University College Dublin (UCD), University of Limerick

Privatne obrazovne ustanove: CCT College Dublin, Dublin Business School, Griffith College, Dorset College, ICD Business School, Independent College Dublin, National College of Ireland

Učilišta: Mary Immaculate College, National College of Art & Design (NCAD), Royal College of Surgeons in Ireland, Shannon College of Hotel Management

Tehnološki instituti: Athlone Institute of Technology (AIT), Cork Institute of Technology (CIT), Dundalk Institute of Technology (DKIT), Galway Mayo Institute of Technology (GMIT), Institute of Art Design and Technology (IADT), Institute of Technology Carlow (IT Carlow)

Sveučilišni smještaj: DA (posredovanje ETW-a)

Stipendije: DA (posredovanje ETW-a )

Studentski posao: DA

Studij na engleskom jeziku: DA (polaganje IELTS-a ili PTE-a, pripremni tečaj akademskog engleskog na Učilištu Amor Lingua – 20 €/h)

Što je sve potrebno za prijavu na fakultet u Irskoj:

– rezultati državne mature s prijevodom na engleski jezik

– svjedodžbe s prijevodom na engleski jezik

– motivacijsko pismo na engleskom jeziku

– akademske preporuke (profesor)

– položen IELTS s rezultatom minimalno 6.0

– portfolio za fakultete arhitekture i umjetnosti

– za upis mastera – diploma preddiplomskog studija

– intervju s predstavnicima fakulteta

Želiš li naučiti engleski prije nego što ideš u Irsku? Upiši pripremni tečaj za IELTS ispit na Učilištu Amor Lingua i studiraj u Irskoj bez muke. Više informacija – OVDJE

Više država

David Game College

1.606 / 5.000 Rezultati prijevoda Vjerujemo da nema boljeg mjesta za naše studente da uče, druže se i budu inspirirani. Na David Game Collegeu neprestano razvijamo naše

Pročitaj više »
Rusija

Studij u Rusiji

Rusija – Studij u Rusiji Rusija, službeno Ruska Federacija, je država na istoku Europe, površinski najveća država svijeta. Rusija je država koja se nalazi na

Pročitaj više »

Oxford Spires

Oxford Spires – smještaj je organiziran u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama u rezidenciji s vlastitom kupaonicom na osnovi punog pansiona. Rezidencija je smještena u sklopu

Pročitaj više »