Indija – Zlatni Trokut, 5.11.-12.11.2024.

1.750,00

U putopisnim napisima „Zlatni trokut“ je sinonim za rutu Agra-Delhi-Jaipur, a ujedno je i svojevrsni zaštitni znak indijskog podkontinenta. Upravo je u tom području miješanje muslimanske i hindu tradicije s kasnijim utjecajem europskog nasljeđa ostavilo neizbrisiv trag na modernu Indiju. Saznanja s ovog putovanja frapiraju i pamte se cijeli život.

 • Drzava: Indija
 • Prijevoz: Zrakoplov
 • Termin: 5.11. - 12.11.
 • Polazak: Garantirani

Opis

Indija – Zlatni Trokut

Grupno garantirano putovanje

TERMIN: 5.11.-12.11.2024.

 

Istražite očaravajuću tapiseriju kulture i povijesti Indije! Uronite u živopisne boje festivala, uživajte u raznolikim okusima kuhinje i svjedočite arhitektonskim čudima koja pričaju priče prošlih stoljeća. Od veličanstvenih Himalaja do mirnih plaža Goe, Indija nudi kaleidoskop krajolika. Otkrijte toplinu indijske gostoljubivosti i krenite na putovanje na kojem svaki korak otkriva novo poglavlje u nevjerojatnoj priči ove raznolike nacije. Dođite, doživite čaroliju – posjetite Indiju!

Indija je posebna po svom bogatom kulturnom nasljeđu, raznolikoj tradiciji, drevnoj povijesti i kao najveća svjetska demokracija. Njegovi živahni festivali, raznoliki krajolici i mješavina jezika doprinose njegovoj jedinstvenosti. Osim toga, Indija je dala značajan doprinos umjetnosti, znanosti i filozofiji kroz povijest.

 

ZANIMLJIVE ČINJENICE

 • Indija je dom nevjerojatnih 122 glavna jezika i 1599 drugih jezika, što je čini jednom od lingvistički najrazličitijih zemalja na svijetu
 • Zapadni Ghats i Istočne Himalaje u Indiji prepoznate su kao dvije od 36 svjetskih žarišta bioraznolikosti, pokazujući bogatu ekološku raznolikost zemlje
 • Indija slavi bezbroj festivala koji predstavljaju različite religije i regije, potičući jedinstvo u različitosti. Diwali, Holi, Eid i Božić slave se s jednakim entuzijazmom
 • Joga, praksa prihvaćena diljem svijeta zbog svojih fizičkih i mentalnih dobrobiti, potječe iz drevne Indije. Nadišao je granice i kulture
 • Indija se može pohvaliti arhitektonskim čudima poput Taj Mahala, UNESCO-ve svjetske baštine i jednog od novih sedam svjetskih čuda, prikazujući povijesnu i umjetničku moć zemlje
 • Indija je rodno mjesto začina, izvozeći razne aromatične okuse koji su odigrali značajnu ulogu u svjetskim kuhinjama
 • Ganges, koju Hindusi smatraju svetom, jedna je od najcjenjenijih rijeka na svijetu. U zemlji se nalaze i druge velike rijeke kao što su Yamuna, Brahmaputra i Godavari

 

Indija - Zlatni Trokut, 5.11.-12.11.2024.

PROGRAM PUTOVANJA

1. dan, ZAGREB – DOHA – NEW DELHI

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman kod šaltera informacija 90 minuta prije polijetanja, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Dohu na liniji Qatar Airways. Dolazak u Dohu,  te nastavak leta za New Delhi.

2. dan, NEW DELHI

Dolazak u Delhi, obavljanje pograničnih formalnosti, doček i asistencija predstavnika agencije. Prijevoz do hotela. Doručak te nakon kraćeg odmora odlazak u panoramski razgled starog dijela indijske prijestolnice:  Raj Ghata (spomenik Mahatmi Gandhiju) – Crvena tvrđava ( sagradio ju je car Shar Jehan)  kraljevska rezidencija mogulskih vladara iz 17.st.;

Nacionalni muzej Mahatme Gandhija, s bogatom kolekcijom izvornih relikvija, knjiga, časopisa, dokumenata, fotografija, audio-vizualnog materijala i ostalih suvenira usko povezanih s Gandhijem i borbom za slobodu Indije; memorijalni centar Mahatmi Gandhiju; mauzolej cara Humajuna iz 1562. godine, prvi primjer mogulske arhitekture u Indiji koji je nadahnuo izgradnju više poznatog Taj Mahala. Tijekom razgleda imat ćete priliku iskusiti vožnju rikšom jednim od najstarijih i najprometnijih bazara Chandni Chowk, sa spletom uskih uličica i trgovina u kojima se prodaje gotovo sve, od curryja do dijamanata. Mogućnost večere u hotelu. Noćenje.

3. dan, NEW DELHI – AGRA (205 km / cca. 5 h)

Nakon doručka, razgled Novog Delhija. Posjet kompleksu Kutab minareta (dio UNESCO-a), jednom od najranijih i najimpresivnijih primjera indo-islamske arhitekture i jednoj od najpopularnijih turističkih atrakcija grada. Put dalje vodi do Vrata Indije, spomenika indijskim vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu; pa do Predsjedničke rezidencije; Parlamenta i ostalih zgrada vlade iz Lutyenskog Delhija, djela grada nazvanog po poznatom britanskom arhitektu Sir Edwinu Lutyensu. Prije polaska prema srednjovjekovnoj Agri, kratko ćemo se zaustaviti kod hrama Lotus, jednog od simbola grada i remek-djela moderne indijske arhitekture. Slijedi prijevoz do Agre, prve mogulske prijestolnice. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

4. dan, AGRA     

Doručak te posjet veličanstvenom Taj Mahalu (dio UNESCO-a), jednom od sedam svjetskih čuda. Ovo vrhunsko remek-djelo mogulske arhitekture dao je izgraditi moćni vladar Džahan-šah u spomen za svoju rano preminulu ženu Perzijanku Mumtaz Mahal. Zakoračite u ovaj vječni simbol ljubavi i uživajte u njegovoj neizrecivoj ljepoti i priči koja mu je udahnula život.

U nastavku odlazak do impozantne tvrđave Agra (također dio UNESCO-a), nekadašnjeg boravišta mogulskih vladara i prekrasnog kompleksa palača, vrtova i džamija. Slijedi posjet grobnici Itimad-ud-Daulah, prvoj grobnici izgrađenoj od bijelog mramora i na obalama rijeke Yamuna te je zato često nazivaju Baby Taj. Navečer mogućnost fakultativnog odlaska na predstavu „Saga o ljubavi“ (Mohabbat the Taj) koja, uz najveću repliku Taj Mahala, uprizoruje legendu o ljubavi koja je stvorila veličanstveni mauzolej. Noćenje.

5. dan, AGRA – FATEHPUR SIKRI – JAIPUR (245 km / cca. 5h)  

Nakon doručka polazak prema Jaipuru, glavnom i najvećem gradu indijske savezne države Rajastan. Usputni posjet Fatehpur Sikriu, veličanstvenom gradu iz 16. stoljeća koji je kratko vrijeme bio i mogulska prijestolnica. Ovaj utvrđeni grad krase prelijepe palače, mauzoleji, džamije, bazeni i vrtovi. Impresivna je džamija Jama Masjid; Buland Darwaza – Vrata pobjede visoka 54 m izgrađena u čast Akbarove pobjede u Gujaratu; palača Jodha Bai, zanimljiv spoj hinduističke i islamske arhitekture; mramorna grobnica šeika Salim Chistia. Po dolasku u Jaipur, smještaj u hotel. Ovaj slikoviti „ružičasti grad“ dom je palača iz bajki, robusnih tvrđava smještenih na golim brdima i širokim avenijama, i definitivno je jedan od simbola indijske civilizacije. Noćenje.

6. dan, JAIPUR

Doručak te odlazak u posjet tvrđavi Amber, klasičnoj, romantičnoj radžastanskoj palači iz 16. stoljeća. Jahanje na slonovima (ukoliko bude moguće) će vam pomoći da se uspnete na vrh brda tvrđave. Alternativno, možete izabrati šetnju ili vožnju do tvrđave.

U poslijepodnevnim satima posjet kompleksu Gradske Palače, bivše kraljevske rezidencije koja je danas dijelom pretvorena u muzej; opservatoriju Jantar Mantaru, najvećoj zvjezdarnici na svijetu izgrađenoj od kamena i mramora te posjet Hawa Mahalu – Palači vjetrova, znamenitoj građevini s 953 prozora koji su bili namijenjeni damama u kraljevskom dvoru da neopažene promatraju ulicu i prolaznike. U smiraj dana razgled ćemo zaokružiti posjetom monumentalnom hinduističkom hramu Birla Mandir, posvećenom bogu Višnu, smještenom podno utvrde Moti Dungri. Povratak u hotel. Noćenje.

7. dan, JAIPUR – NEW DELHI (255 km / cca. 5 h)

Doručak. Vrijeme do povratka prema New Delhiju iskoristite za posljednju kupovinu na jednoj od mnogobrojnih tržnica. Grad je prava riznica za kupnju suvenira, nakita, tradicionalnih predmeta i dr., pa imate priliku istražiti i razne aspekte zanata Jaipura, kao što je obrada dragog kamenja, izrada tepiha, keramike i raznih tekstilnih predmeta, boja koje ne možete niti zamisliti… Ranoraniocima pak nudimo mogućnost odlaska do pustinjskog kampa u predgrađu Jaipura na uzbudljiv safari na slonovima. U poslijepodnevnim satima polazak prema Delhiju. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

8. dan, NEW DELHI – DOHA – ZAGREB

Odjava iz hotela i prijevoz u zračnu luku. Prijava na let za Zagreb.

 

Cijena aranžmana po osobi: 1.750,00 €

Cijena uključuje:

 • Smještaj na bazi dvokrevetne sobe u hotelima 4*
 • Doručak u svim hotelima
 • Avionska karta
 • Transfer pri dolasku i odlasku
 • Klimatizirana vozila s vozačem za sve transfere, izlete i razgledavanja
 • Vodič na engleskog jeziku za razgledavanje i izlete
 • Ulaznice za atrakcije i znamenitosti prema programu
 • Vožnja slonovima na tvrđavi Amer (ovisno o raspoloživosti), u suprotnom će biti osigurana vožnja džipom

 

Cijena ne uključuje:

 • Putno osiguranje
 • E-vizu – 24,00 €
 • Fakultativne sadržaje, koji nisu navedeni u programu putovanja
 • Doplatu na licu mjesta za napojnice lokalnih vodiča i vozača cca. 50,00 €
 • Doplata za 1/1 sobu: 450,00 €

 

KORISNE INFORMACIJE:

Službeno ime: Republika Indija
Geografski položaj: južna Azija
Glavni grad: New Delhi
Površina: 3.287.590 km2
Broj stanovnika: 1.095.351.995 (2006.)
Službeni jezik: hindu, engleski i 21 regionalni jezik
Vremenska razlika: +3,30 h/+4.30 h u odnosu na Hrvatsku
Novčana jedinica: indijska rupija – INR (100 paisea); 1 kn = 9,28 INR; 1 EUR =70,43 IND; 1 USD = 63,58 IND
Električni napon: 220 V/50 Hz

Hrana: različita je u svakoj od regija, na jugu naginje vegetarijanskoj s raznim pikantnim začinima, na sjeveru s manje začina i pikantnosti i više pod utjecajem muslimanskih korijena. Uglavnom se koriste piletina i ovčetina, svinjetina i ponekad govedina, također i riba, a od vegetarijanskih jela ističu se žitarice i mahunarke (leća, poznata i sveprisutna “dhal”). Postoje i mnoge vrste kruha. Na jugu se često jede i sir, u kombinaciji s umacima i začinima. Voće je dobro, svježe i uvijek ukusno.

Piće: kupovati vodu u bocama (dobro provjeriti je li čep originalno zatvoren), ne konzumirati led! Ne preporučuje se niti mlijeko jer vrlo često nije pasterizirano! Kava i čaj s mlijekom (masala čaj) su obično sigurni jer je voda kojom se spravljaju prokuhana. Vrlo su ukusni i voćni sokovi, a dosta je raširena i upotreba kokosovog mijeka. Od alkoholnih pića najviše se piju vino i pivo domaće proizvodnje te uvozna žestoka alkoholna pića.

Odjeća: preporuča se lagana pamučna i lanena odjeća (prirodni materijali), po mogućnosti dugih rukava, a pogotovo nogavica (iz higijenskih razloga). Lagana obuća je preporučljiva tijekom čitave godine.

Kupovina: Indija je raj za kupovinu! Pazite što kupujete jer izbor je toliki da vrijedi prvo dobro razgledati i raspitati se po pitanju cijene i kvalitete. U protivnome se dešava da već iza ugla nađete ljepše i jeftinije od onoga što ste upravo kupili. Kada ste stvarno zainteresirani za nešto prema trgovcu glumite nezainteresiranost, jer će onda cjenkanje polučiti najbolje rezultate. Obavezno se cjenkajte, to je dio trgovačke kulture. Pazite na kvalitetu, jer ima puno robe upitne kvalitete.

Kupovati se može od bazara (idealno za tekstil, suvenire i ostalu tradicionalnu robu), dućana (pretežno zapadne marke) ili specijaliziranih dućana za turiste (slična roba kao na bazaru, ali kvalitetnija i skuplja). Najčešći proizvodi koji se kupuju su: tekstil, svila/sariji, tepisi, nakit/drago kamenje, predmeti od drveta, mramora i bronce, antikviteti ili zapadna tzv. globalna roba po nižim cijenama. Vodite računa da ono što se Vama čini jeftino, za Indijca će to biti pravo malo bogatstvo!

Klima: od tropske na jugu do umjerene na sjeveru. Ljeto traje između ožujka i lipnja u većini dijelova Indije. Temperature tijekom dana prelaze 40 °C. U obalnim regijama temperatura prelazi 30 °C, a povezana je s visokim razinama vlažnosti. Nakon ljeta slijede kiše koje donosi jugozapadni monsun, a koje osiguravaju padaline za većinu Indije. Zime započinju u sjevernoj Indiji u studenome, a u južnoj Indiji u kasnom prosincu, a karakteriziraju je blagi do topli dani i prohladne noći.

Pozivni broj zemlje: +91
Mobilni telefon: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna za državljane Republike Hrvatske

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Indija – Zlatni Trokut, 5.11.-12.11.2024.”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)